ua en ru

РФ може розмістити війська в Білорусі як попередження НАТО, - міністр оборони Естонії

РФ може розмістити війська в Білорусі як попередження НАТО, - міністр оборони Естонії Фото: Володимир Путін і Олександр Лукашенко

В російсько-білоруських навчаннях у вересні можуть взяти участь до 100 тис. військовослужбовців

Міністр оборони Естонії Маргус Цахкна сказав в четвер, що Росія може використовувати масштабні військові навчання, щоб перемістити тисячі військовослужбовців в Білорусь як попередження для Північноатлантичного Альянсу. Про це повідомляє Reuters.

Відзначають, що Москва і Мінськ мають намір провести у вересні навчання, в яких, на думку деяких членів НАТО, можуть взяти участь до 100 тис. військовослужбовців.

За словами міністра, у Естонії та інших країн НАТО є підстави побоюватися, що по закінченні навчань "Захід-2017" російські війська можуть залишитися в Білорусі.

"Для російських солдатів, що прямують в Білорусь, це квиток в один кінець. Це не моя особиста думка. Ми дуже ретельно аналізуємо, як Росія готується до навчань "Захід-2017", - сказав міністр.

Посилаючись на дані про плани залізничного руху з Росії в Білорусь, Цахкна сказав, що Росія має намір задіяти 4000 залізничних вагонів, щоб перевезти війська на білоруську територію для створення форпосту на території найближчого союзника.

Москва заперечує будь-які наміри тиснути на НАТО і не повідомляє, скільки солдатів збирається задіяти у навчаннях.

Білоруський президент Олександр Лукашенко раніше називав такі побоювання безпідставними і говорив, що ніхто не збирається залишати в Білорусі російських солдатів по закінченні навчань.

Нагадаємо, Лукашенко заявив, що Білорусь зацікавлена поглиблювати діалог з НАТО.