ua en ru

РФ намагається вивести Промінвестбанк з-під санкцій за допомогою "ручного" бізнесмена Фукса, - експерт

РФ намагається вивести Промінвестбанк з-під санкцій за допомогою "ручного" бізнесмена Фукса, - експерт Фото: Павло Фукс (mcg.ru)

На думку експерта, "Зовнішекономбанк" намагається зберегти свій вплив у "Промінвестбанку"

Російський "Внешэкономбанк" намагається зберегти свій вплив у "Промінвестбанку", збираючись продати його "ручному" бізнесменові Павлу Фуксу. Таку думку в коментарі ЗМІ висловив політичний експерт Микола Спірідонов.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 березня 2017 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" проти банків з державним російським капіталом, що працюють в Україні.

Згідно з рішенням, санкції терміном на один рік застосовані до Свербанку, ВіЕс Банку, Промінвестбанку, банку ВТБ, БМ Банку в частині запобігання виведенню капіталів зазначеними юридичними особами за межі України на користь пов'язаних з ними осіб.

Як зазначає видання, на покупку Промінвестбанку претендують два громадянина України - це екс-президент держкорпорації "Укрбуд", нардеп Максим Микитась і московський бізнесмен з Харкова Павло Фукс, який є засновником девелоперської компанії MosCityGroup.

"В Україну Росією заводиться "ручний" бізнесмен Фукс для того, щоб вивести банк з-під санкцій. Формально керувати будуть українці. Фактично Фукс давно пов'язаний з верхівкою даного банку, що належить групі ВЕБ. Головою правління цієї структури є ніхто інший, як прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв", - заявив політолог.

Видання зазначає, що Павло Фукс відомий і в своїй діяльності в Україні. За останні два роки структурами Павла Фукса були викуплені фірми ТОВ "ДВ нафтогазовидобувна компанія" (власник теплоелектроцентралі "Есхар"), а також ТОВ "Голден Деррік" та ПРАТ "Видобувна компанія "Укрнафтобуріння", що спеціалізуються на видобутку вуглеводнів.

Також ЗМІ цитує журналіста Олександра Дубінського, який повідомив, що на покупку банку Павло Фукс розраховував легалізувати капітал з допомогою судового рішення, за яким Вищий господарський суд України 25 квітня 2017 року зобов'язав комунальне підприємство "Київський метрополітен" оплатити 1,924 млрд грн на користь ТОВ "Укррослізинг" за 100 вагонів. Він додав, що цей кредит Павло Фукс викупив у банку ВТБ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська прокуратура підозрює нафтогазодобувну компанію Фукса, який претендує на покупку "Промінвестбанку", в ухиленні від сплати податків.