ua en ru

РФ визнала українське громадянство політв'язнів Сєнцова і Кольченка

РФ визнала українське громадянство політв'язнів Сєнцова і Кольченка Фото: українські політв'язні Олег Сенцов і Олександр Кольченко в РФ

Про це заявили у прес-службі уповноваженого Російської Федерації з прав людини

Російська Федерація офіційно підтвердила українське громадянство кримчан Олега Сєнцова і Олександра Кольченка, засуджених за звинуваченням у підготовці теракту у Криму. Про це напередодні ввечері повідомили у прес-службі уповноваженого РФ з прав людини.

Як зазначається, правову невизначеність громадянської належності Сєнцова і Кольченка було усунено в результаті дій російського омбудсмена.


Раніше влада РФ стверджували, що Сенцов і Кольченко "автоматично" стали громадянами Росії після анексії Криму нібито у відповідності зі статтею 5 "договору про прийняття Криму до складу Росії", оскільки у встановлений договором місячний термін офіційно не заявили про відмову від російського громадянства. Також Сенцов і Кольченко відмовилися скористатися цією можливістю, не звертались із заявою на оформлення російських паспортів і, відповідно, даних паспортів не отримували.

Нагадаємо, Сенцов і Кольченко просили вважати їх лише громадянами України.

Згідно з повідомленням, російський омбудсмен наполіг на тому, що Сенцов і Кольченко залишаються громадянами України незалежно від наявності у них громадянства РФ.

"Наявність українського громадянства О. Сенцова і А. Кольченко офіційно підтверджено і ні в кого не викликає сумніву", - наголосили у прес-службі.

РФ визнала українське громадянство політв'язнів Сєнцова і Кольченка

"Уповноважений у листуванні з компетентними російськими органами наполягав, що вони (Сенцов і Кольченко, - ред.) залишаються громадянами України незалежно від наявності у них громадянства Росії, гіпотетично придбаного на підставі названого договору. Позиція Уповноваженого повністю збігається з постановою Конституційного суду Російської Федерації від 19 березня 2014 №6-П "У справі про перевірку конституційності не вступив в силу міжнародного договору між Російською Федерацією і Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та освіту у складі Російської Федерації нових суб'єктів". У відповідності з ним згадана стаття 5 Договору "...не суперечить Конституції Російської Федерації, оскільки не примушує до відмови від наявного на день прийняття Республіки Крим в Російську Федерацію громадянства і гарантує придбання, при бажанні, громадянства РФ, без необхідності робити для цього будь-які дії", - йдеться в повідомленні адміністрації російського омбудсмена.

Нагадаємо, напередодні адвокат Кольченка назвала перешкода для видачі засуджених українців.