ua en ru

РФ запропонувала ввести миротворців на Донбас для відтягування часу, - Геращенко

РФ запропонувала ввести миротворців на Донбас для відтягування часу, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко (УНІАН)

За її словами, на умови, які запропонувала РФ, не погодиться ні одна миротворча місія

Пропозиція Російської Федерації про введення миротворчої місії ООН на Донбас зроблено для відтягування часу. Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко в інтерв'ю телеканалу ТСН.

Вона підкреслила, що умови, які запропонувала РФ, не погодиться ні одна миротворча місія.

"насправді Російська Федерація, президент Росії скинули таке гібридна, сурогатне пропозицію щодо миротворців, які нібито повинні розміщуватися тільки на лінії зіткнення і охороняти місію ОБСЄ, є абсолютною нісенітницею. Немає жодної миротворчої місії, мандат якої полягав у тому, щоб охороняти іншу місію", - сказав вона.

За її словами, РФ не хоче допускати миротворців на окуповані території тому що саме там відбуваються приватні випадки порушення прав людини, агресії і насильства з боку бойовиків. Також вона додала, що там знаходиться бойове озброєння, до яких ОРДЛО не підпускають міжнародні групи.

"Саме на окуповані території місію ОБСЄ, - ред.) не допускають до основних позиціях навіть поблизу лінії зіткнення. Візьмемо Станицю Луганську. На території, яку контролюють українські влади, створений постійно діючий пункт місії ОБСЄ, поки що єдиний. А дзеркально - він не створений, там просто не дають таких можливостей. І місія ОБСЄ щодня стикається з проблемами отримання дозволу на відвідування. Наприклад, Дебальцеве, яке просто перетворилося в плацдарм для перекидання зброї залізничними шляхами з Російської Федерації. І так само місія сьогодні не має доступу до російсько-українського кордону", - додала Геращенко.

Геращенко заявила, що саме тому, що РФ запропонувала розмістити миротворців тільки на лінії зіткнення.

Нагадаємо, раннє Геращенко заявила, що за останній рік у Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі вдвічі зросла присутність росіян. Про це розповіла член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі