ua en ru

В РФ підозрюють Ходорковського в причетності до вбивства мера Нафтоюганська

В РФ підозрюють Ходорковського в причетності до вбивства мера Нафтоюганська Фото: Михайло Ходорковський

Володимира Пєтухова застрелили в день народження Ходорковського в 1998 р

У Слідчому комітеті РФ відновили розслідування справи про вбивство мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова у 1998 р. і підозрюють, що до злочину може бути причетний колишній керівник ЮКОСа Михайло Ходорковський. Про це повідомив керівник управління взаємодії зі ЗМІ СК РФ Володимир Маркін, передає РБК.

За словами Маркіна, у Слідчого комітету є оперативна інформація, за якою в ролі замовника вбивства мера Нафтоюганська і ряду інших особливо тяжких злочинів міг виступати Михайло Ходорковський, якого слідчі мають намір допитати.

"Думаю, що його відсутність на території Росії не стане непереборною перешкодою для проведення з ним усіх необхідних слідчих дій", - зазначив Маркін.

Зазначимо, Володимир Пєтухов був застрелений 26 червня 1998 р. в день народження Ходорковського.

У 2005 р. звинувачення у вбивстві Пєтухова було висунуто колишньому керівнику відділу внутрішньої економічної безпеки НК "ЮКОС" і екс-начальника відділу управління безпеки ВАТ банк "Менатеп" Олексію Пічугіну. Через два роки суд визнав його винним у злочині і засудив до довічного ув'язнення. У вироку зазначалося, що Пічугін організував вбивство Пєтухова, який намагався повернути в бюджет приховані ЮКОСом податки. Імен замовників вбивства Пєтухова у вироку названо не було.

Нагадаємо, в травні Ходорковський закликав Захід не укладати з Путіним угод по Україні.