ua en ru

У РФ планують збільшити витрати на забезпечення армії

У РФ планують збільшити витрати на забезпечення армії Фото: армія РФ

Витрати на 2016 р. в розділі "Національна оборона" Рф перевищать 3 трлн рублів

У бюджеті на 2016 рік російська армія отримала 259 млрд руб. додаткових асигнувань. Зростання оборонних витрат уряд РФ збирається оплатити, збільшивши видобуток нафти на 5 млн тонн і дефіцит бюджету до 3% ВВП, пише РБК.

"Головним бенефіціаром бюджетних дискусій в уряді - за кілька днів до внесення бюджету в Держдуму - виявилося Міноборони", - випливає з матеріалів уряду.

Витрати 2016 року в розділі "Національна оборона" збільшено на 258,9 млрд руб. в порівнянні з вихідними проектуваннями - в результаті вони перевищать 3 трлн руб.

"В основному проект бюджету на наступний рік був схвалений на засіданні кабінету міністрів 8 жовтня. Ще тоді в бюджет повернулися 175 млрд руб. військових витрат, які перед засіданням планувалися до скорочення. А тепер до них додалися ще 84 млрд руб., випливає з оновлених бюджетних проектувань. В результаті якщо на початку цього місяця оборонні витрати передбачалося скоротити на 0,1% ВВП відносно докризових планів (коли уряд ще орієнтувалося на трирічний бюджет), то зараз, навпаки, мова йде про перевитрату в 0,3% ВВП", - пише видання.

Характер додаткових витрат у матеріалах не розкривається. Але за проектуваннями видно, що у меншій мірі вони припадають на військове капітальне будівництво та держоборонзамовлення, а більшою мірою - на поточне утримання армії. При цьому зростання витрат закритої частини оборонних державних програм у ході доопрацювання бюджету склало лише 60 млрд руб.

Також зазначається, що 8 жовтня, коли уряд зненацька відновив 175 млрд руб. витрат в інтересах Міноборони, вже виникали питання, чи не пов'язано це з операцією в Сирії. Але перший віце-прем'єр Ігор Шувалов запевнив тоді журналістів, що до Сирії це "ніякого відношення не має".

"Раніше джерело РБК, близьке до адміністрації Президента, порівнювало можливі витрати на операцію в Сирії з великими навчаннями на Далекому Сході. А на цьому тижні джерело у фінансово-економічному блоці уряду сказало, що витрати на сирійську кампанію значно менші, ніж планові навчання на Далекому Сході", - зазначає видання.

Нагадаємо, раніше Президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ і далі буде зміцнювати свої Збройні сили.