ua en ru

РФ відправляє військових у Сирію без їх згоди

РФ відправляє військових у Сирію без їх згоди Фото: російські військові

Російських військових в умовах повної секретності відправляють в Сирію з військового порту в Новоросійську

Росія перекидає своїх військових і військовослужбовців в Сирію з порту в Новоросійську. Однак не всі офіцери і контрактники хочуть воювати і деякі з них відмовляються їхати, повідомляє "Газета.RU".

За словами Олексія, військового з однієї частини в Східному військовому окрузі, про плани керівництва РФ на Близькому Сході він дізнався постфактум, коли вже приїхав в Новоросійськ. Дізнавшись, що його роту планують відправити в Сирію, вони відмовилися їхати.

"Ми не хочемо їхати до Сирії, ми не хочемо там загинути. З самого початку з цієї відрядженням було багато дивацтв і недомовок, ситуація почала прояснюватися вже тут, в Новоросійську", - заявив Олексій.

Так, 17 серпня в одній з військових частин у Східному військовому окрузі командування зібрало "найбільш перспективних" контрактників у зведену роту з 20 чоловік, до неї потрапили кілька офіцерів і контрактників. 27 серпня вони повинні були відправитися у відрядження на поїзді для вивантаження техніки на станції Тунельна під Новоросійськом і повернутися в частину.

Однак у відрядній наказі не поставили дату повернення. Перед самою відправкою в Новоросійськ командир зібрав усіх у частині і сказав, що їх можуть відправити у "жарку країну".

Крім того, у військовій частині у всієї зведеної роти взяли документи на оформлення службових закордонних паспортів. Всі уточнюючі питання, куди все-таки їде група, командування ігнорувало. Також на зведену групу переоформили нову зброю.

"Спершу ми думали, що нас перекинуть в краснодарський Темрюк. З'ясувалося, що у відрядній наказі говорилося про здійснення маршу з технікою до станції Тунельна поблизу Новоросійська, а далі своїм ходом. Що дивно, якщо б були звичайні навчання, для нас не виділяли б окремий ешелон і не давали б по всій дорозі в Новоросійськ зелене світло - ми швидко доїхали, зазвичай в кілька разів довше просувалися", - розповів боєць.

На під'їзді до Ростова, контрактники подумали, що їх відправляють в Донбас. 7 вересня вони проїхали Тунельну і доїхали до самого Новоросійська. Розвантаження техніки з ешелону пройшла вдень, а вночі її вже вантажили в порту.

"З техніки знімали реєстраційні номери. Розповідали про зміцнення авіабази в Сирії. Один з людей на розвантаженню в порту сказав, що наші ведуть кампанію там вже чотири місяці", - розповів один з контрактників.

Представник Генштабу заявив, що наказ про відрядження за кордон секретний. Він підтвердив, що роту відсилають в сирійську Латакію (її утримують сили правлячого режиму Башара Асада), і не виключив участі в бойових діях. Крім того, він відкинув усі заперечення щодо законності наказів і відмовився уточнювати план відрядження, пославшись на конфіденційність. Також він запропонував командуванню не випускати контрактників з бази в місто.

Пізніше контрактники пішли в місцеву військову прокуратуру. З-за скандалу командування перенесло їх відправку до Сирії.

Нагадаємо, за даними Reuters, сирійська армія в останні кілька тижнів почала використовувати зброю нового типу, поставленого з Росії.