ua en ru

РФ відмовилася від членства в Європейській організації з ядерних досліджень

РФ відмовилася від членства в Європейській організації з ядерних досліджень Фото: CERN (home.cern)

Росія відкликала заявку на членство в CERN

Росія відмовилася від членства в Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) у Женеві і відкликала відповідну заявку. Про це з посиланням на наявний у розпорядженні редакції лист міністра освіти РФ Ольги Васильєвої до CERN повідомляє швейцарське видання Arcinfo.

Зазначено, що це послання було направлено Москвою ще "кілька місяців тому".

Коментуючи цю інформацію, представник CERN Арно Марсоль підтвердив, що в організації отримали повідомлення від Росії про те, що вона більше не має наміру ставати асоційованим членом CERN. За його словами, цей лист прийшов у Європейську організацію з ядерних досліджень ще в кінці минулого року. Однак "тісна співпраця" Росії з цим органом через це не припиниться, а навпаки продовжить підтримуватися і зміцнюватися, вважають в CERN.

Нинішнє рішення Росії не має на увазі, що в майбутньому вона не зможе більше приєднатися до організації в якості асоційованого члена, зауважив Марсоль.

Усього членами CERN нині є 22 держави, в тому числі Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Нідерланди, Бельгія, Фінляндія, Болгарія та інші. Статус асоційованого члена в організації мають Україна, Туреччина і Сербія.

Як відомо, CERN є найбільшою в світі лабораторією фізики високих енергій. Угоду про утворення цієї організації було підписано в 1953 році. На постійній основі сьогодні в Європейській організації з ядерних досліджень працює близько 2,5 тис. осіб, ще близько 8 тис. фізиків і інженерів із 85 країн беруть участь у міжнародних експериментах CERN і працюють там тимчасово.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна стала асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень.