ua en ru

РФ звинуватила Україну в наступі на свободу слова

Росія звинуватила Україну у наступі на свободу слова.

Росія звинуватила Україну у наступі на свободу слова. Про це йдеться в заяві прес-служби посольства Росії в Києві.

"Регулярні практики переслідування українськими силовими структурами журналістів російських засобів масової інформації, які працюють на території України, є ніщо інше, як наступ на свободу слова", - зазначається в заяві.

За даними російського посольства, 18 травня в районі Краматорська Донецької області представники українських силових структур затримали і відвезли в невідомому напрямку журналістів російського телеканалу Lifenews Олега Сидякіна і Марата Сайченко.

"Це далеко не перший випадок затримання українськими силовиками журналістів російських ЗМІ. 16 квітня ц.р. представниками збройних сил України була затримана знімальна група ВГТРК, 23 квітня 2014 року в районі м. Первомайськ Дніпропетровської області представниками місцевої самооборони був грубо затриманий і побитий журналіст російського телеканалу "НТВ" Степан Чирич. Відомості про випадки перешкоджання російським журналістам у здійсненні їх професійної діяльності з боку військових та правоохоронних структур України, надходять з різних населених пунктів країни", - наголошується в заяві.

"Подібні дії української сторони йдуть врозріз з нормами міжнародного права, що регламентують роботу представників засобів масової інформації на території іноземної держави, не кажучи вже про неодноразові запевненнях української сторони про відсутність яких-небудь обмежень для діяльності іноземних журналістів в країні", - додає посольство.

Посольство РФ вимагає негайного звільнення Сидякіна і Сайченко.

"Свавілля і репресії проти журналістів та ЗМІ за своєю суттю є наступ на свободу слова - фундаментальнейшую з свобод сучасного світу. О.Сидякин і М.Сайченко повинні бути негайно звільнені", - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Росії вимагає від ОБСЄ сприяти звільнення затриманих під Краматорському Донецької області російських журналістів видання LifeNews.

Українські військові 18 травня в результаті спецоперації затримали під Краматорському Донецької області групу терористів з переносним зенітним ракетним комплексом, які збиралися обстріляти військовий аеродром, і російських журналістів, які збиралися все це транслювати онлайн.

Затримані - журналісти російського телеканалу Lifenews Олег Сидякін і Марат Сайченко.