ua en ru

РФ не має морального права надалі забезпечувати гарантії цілісності України, - МЗС України

Міністерство закордонних справ України вважає, що Росія більше не може виступати гарантом незалежності і територіальної цілісності України в рамках Будапештського меморандуму.

Міністерство закордонних справ України вважає, що Росія більше не може виступати гарантом незалежності і територіальної цілісності України в рамках Будапештського меморандуму. Про це на прес-конференції заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Виступ Путіна базувався на відвертій брехні, перекручуванні історичних фактів", - заявив Перебийніс.

У МЗС нагадали про те, що у Статуті ООН, який згадував Президент Росії Володимир Путін як підставу для відокремлення Криму, є пункт про "рівноправність усіх країн".

"Волюнтаристське виключення України зі Статуту ООН як рівноправного суб'єкта Росією неприпустимо... В України є сумніви про можливості Росії надалі забезпечувати гарантії безпеки та територіальної цілісності України в рамках Будапештського меморандуму, домовленості в Біловезькій Пущі, а також інших міжнародних нормативно-правових актів. Росія не має жодного морального права пропонувати далі свої гарантії, грубо порушивши засадничі положення базових угод", - наголосив Перебийніс.

Нагадаємо, 18 березня Президент Росії Володимир Путін, самопроголошений спікер самопроголошеної Державної ради Криму Володимир Константинов, самопроголошений прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов, а також самопроголошений мер Севастополя Олексій Чалий підписали договір про входження Криму і Севастополя до складу Росії.