ua en ru

РФ направила в СОТ запит у зв'язку з порушенням ЄС угоди щодо антидемпінгу

Росія сьогодні направила представництву ЄС при Всесвітньої торгової організації (СОТ) запит про консультації у зв'язку з порушенням ЄС низки положень угоди СОТ щодо антидемпінгу. Про це йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку.

У повідомленні наголошується, що, згідно з правилами СОТ, консультації повинні бути проведені протягом 60 днів з дати запиту, тобто до 22 лютого 2014 р. У разі якщо протягом цього терміну сторони не знайдуть рішення проблеми, Росія зможе вимагати розгляду спору панеллю арбітрів в СОТ. Перший раунд консультацій може відбутися вже після новорічних канікул.

Раніше, вважаючи Росію країною з неринковою економікою, ЄС визначав факт демпінгу на основі порівняння російських експортних цін з цінами продажу на внутрішньому ринку в третіх країнах. Мінекономрозвитку зазначає, що такий підхід завдавав серйозного збитку російським експортерам і суперечив зобов'язаннями ЄС за угодою про партнерство і співробітництво між Росією і ЄС 1994 р.

У відповідності з цією угодою ЄС повинен був застосовувати антидемпінгові заходи відповідно до вимог Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (нині СОТ) і враховувати природні конкурентні переваги російської економіки, включаючи доступ до дешевої сировини.

19 грудня 2013 р. Президент РФ Володимир Путін заявив, що Європа обмежує доступ російської хімічної продукції на свої ринки.

"Наші європейські партнери досі, незважаючи на наше приєднання до СОТ, досі обмежують доступ наших товарів хімічної продукції, добрив на свої ринки під різними приводами. У тому числі під приводом того, що всередині країни, всередині Росії, не ринковим чином нібито складаються ціни на газ, а це основна сировина для виробництва хімічних добрив. І ось в силу того, що не відповідним чином на газ складаються ціни всередині країни, наші виробники хімічної продукції нібито мають невиправдані конкурентні переваги при поставках наших товарів на ринки. Ми переконані, що це не так", - сказав Путін на "великій прес-конференції".