ua en ru

РФ має намір скасувати пільговий міграційний режим для Молдови в разі підписання нею УА з ЄС

Підписання Молдовою угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС), призначене на 27 червня, може ускладнити не тільки її торгові стосунки з Росією, але і створити суттєві ризики за перетікання трудових мігрантів.

Підписання Молдовою угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС), призначене на 27 червня, може ускладнити не тільки її торгові стосунки з Росією, але і створити суттєві ризики за перетікання трудових мігрантів, вважають у Міністерстві економічного розвитку РФ.

Виходячи з цього, у відомстві не виключають, що Росія може скасувати пільговий міграційний режим для Молдови, розповів РБК глава департаменту міністерства по співпраці з країнами СНД Олександр Цибульський, який з 9 по 11 червня їде в Молдавію на міжвідомчі переговори про майбутніх торгово-економічних відносинах.

Молдавія планує 27 червня підписати угоду з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), вже парафовану у листопаді 2013 р. Цей документ, на думку російських чиновників, входить в протиріччя з аналогічним угодою країн СНД.

Раніше міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії (ЄЕК Андрій Слєпнєв заявляв РБК, що це може спричинити ускладнення в торгівлі, схожі з українсько-російськими. І він, і заступник міністра економічного розвитку Олексій Лихачов відзначали, що Москва підвищить мита для товарів з Молдови, якщо побачить загрозу зростання сірого імпорту з Євросоюзу.

У Мінекономрозвитку, зазначив Цибульський, проаналізували текст майбутньої угоди Молдови з ЄС і зробили висновок, що воно помітно вплине на економічні відносини двох країн - причому більше на Молдавію, ніж на Росію. Москва, за даними

Мінекономрозвитку, є її основним торговельним партнером: на її частку в 2013 р. припало 18% зовнішньоторговельного обороту Молдові (без урахування Придністров'я). При цьому в російському зовнішньоторговельному обороті частка Молдови - близько 0,2%.
Крім торгових мит, може посилитися і міграційний режим, не виключає Цибульський. Сьогодні молдавські фахівці можуть перебувати в нашій країні без реєстрації до 90 днів, але ризики зростання міграційних потоків можуть змусити Росію піти від пільгового режиму, міркує він.

"Якщо вони відкривають або спрощують візові відносини з ЄС, то у нас виникають ризики щодо перетоку трудових мігрантів, робочої сили. Тому тут ми теж можемо піти від цього пільгового режиму і перейти в нормальний, з реєстрацією", - говорить чиновник.

Відзначимо, в квітні 2014 р. між Молдовою і ЄС почав діяти безвізовий режим, але з деякими застереженнями. Зокрема, громадяни Молдови не отримали права на роботу в Євросоюзі. Крім того, для в'їзду в ЄС їм все ще потрібно оформляти деякі документи, наприклад, підтверджувати платоспроможність.