ua en ru

РФ і КНР при голосуванні в Радбезі ООН наклали вето на проект резолюції по Сирії (доповнення)

Росія і Китай при голосуванні в Раді Безпеки ООН наклали вето на проект резолюції, яка засуджує владу Сирії і передбачає санкції щодо цієї країни, передає Reuters. Проект резолюції був підготовлений західними країнами, в його підтримку виступали Франція, яка є автором документа, а також Великобританія, Німеччина і Польща.

В ході голосування за прийняття документа виступили 9 країн, 4 утрималися. Росія і Китай виступили проти ухвалення резолюції, скориставшись правом вето, що в кінцевому підсумку вирішило долю голосування.

Нагадаємо, раніше МЗС РФ засудив текст даної резолюції, оскільки, на думку російського зовнішньополітичного відомства, він містить санкції "карального" характеру.

Західні країни мали намір прийняти зазначену резолюцію, оскільки, на їх думку, режим Президента Башара Асада використовує неприйнятні заходи для придушення антиурядових виступів в республіці. За деякими даними, з весни ц.р. від рук поліції та армії загинули понад 2,7 тис. осіб. Дамаск ці дані заперечує, говорячи про 700 убитих співробітників поліції і військовослужбовців. Також влада Сирії заявляє, що всі загиблі "мирні громадяни" були добре озброєні і організовані, основна їх мета - дестабілізація режиму і повалення законної влади.

Вчора Асад заявив, що у разі втручання НАТО в справи Сирії він почне війну на Близькому Сході, в якій його підтримають "Хезболла" та Іран.