ua en ru

РФ і Киргизія підписали угоду про передачу "Газпрому" ГТС Киргизії

РФ і Киргизія підписали міжурядову угоду про передачу "Газпрому" газотранспортної системи (ГТС) Киргизії і створення спільного підприємства (СП) з її управління. 

РФ і Киргизія підписали міжурядову угоду про передачу "Газпрому" газотранспортної системи (ГТС) Киргизії і створення спільного підприємства (СП) з її управління. Про це повідомляє прес-служба посольства Киргизстану в Росії.

За угодою, "Газпром" гарантує вкладення інвестицій у модернізацію і реконструкцію газової інфраструктури в розмірі не менше 20 млрд руб. протягом 5 років. При цьому російська сторона бере на себе зобов'язання щодо розвитку і модернізації обладнання та магістральних газопроводів, дотримання тарифної політики, затверджуваної урядом Киргизії відповідно до законодавства, а також безперебійної і гарантовану поставку природного газу для споживачів республіки.

Згідно з документом, на території Киргизії буде встановлено 100-відсоткове дочірнє товариство ВАТ "Кыргызгаз" у формі ТОВ, якій будуть передані всі належні "Кыргызгазу" газопроводи, газорозподільні станції, підземні сховища газу, земельні ділянки та інше майно, а також права й інтереси, обумовлені в проекті угоди. 100% часткою нового суспільства продається ВАТ "Газпром" за 1 дол.

Читайте також: "Газпром" придбає ГТС Киргизії за 1 дол

Нова компанія та її правонаступники будуть здійснювати постачання газу на територію Киргизії, підземне зберігання газу, а також будівництво, реконструкцію і експлуатацію газотранспортної і газорозподільної систем, об'єктів підземного зберігання газу та інших об'єктів інфраструктури газового комплексу країни.

Встановлення тарифів на транспортування газу по території Киргизії в треті країни, а також зберігання природного газу в підземних сховищах Газпром здійснює сам. Киргизія гарантує виключне право компанії на імпорт природного газу в Киргизії, захист інвестицій " Газпрому " і її дочірніх товариств від експропріації та націоналізації, а також безперешкодний переказ за кордон платежів, пов'язаних з інвестиціями. Документом регламентуються також інші питання.

Раніше парламент Киргизії в рамках розширення економічної та військової присутності Росії в країні дозволив уряду продати завод з випуску торпед "Дастан".

Киргизія подала заявку на вступ до Митного союзу. Однак у спільноті вважають, що економіка Киргизії "сирувата" для Митного союзу.
Нещодавно міністр економіки Киргизії Темір Сарієв заявив, що в країні щорічний збиток від корупції складає близько 700 млн дол, тобто майже 40% доходів бюджету. За його словами, дослідження показало, що в 2012 році, від 39 до 42% економіки Киргизії перебувало в тіні, а 52% зарплат видавалися в конвертах. Киргизія потребує підтримки світової спільноти у боротьбі з корупцією, оскільки не здатна самостійно впоратися з нею.

Киргизія зараз перебуває у важкому економічному і політичному становищі. З 2005 р два Президента були вигнані в результаті повстань. Країна зараз перебуває в кризі, пов'язаному з конфліктами навколо стратегічно важливого для економіки золотодобувного підприємства Centerra Gold. Міжнародні донори і кредитори Киргизії пообіцяли більше 1,7 млрд дол в найближчі п'ять років на впровадження реформ.

Нагадаємо, що в листопаді 2011 р. "Газпром" став власником 100% акцій ГТС Білорусії. Слід також додати, що "Газпром" бажає отримати контроль і над українською ГТС. Натомість Росія обіцяє Україні знижки на газ.