ua en ru

РФ та Австрія мають намір цього тижня підписати проект будівництва "Південного потоку", - ЗМІ

Російська Федерація та Австрія мають намір підписати цього тижня угоду про створення проектної компанії для будівництва австрійського ділянки газопроводу "Південний потік".

Російська Федерація та Австрія мають намір підписати цього тижня угоду про створення проектної компанії для будівництва австрійського ділянки газопроводу "Південний потік". Про це пише російське видання "Известия".

"Зміцнити вже досягнуті домовленості в цій галузі (будівництво "Південного потоку - ред.) з Австрією їде у вівторок президент Росії Володимир Путін. Його супроводжують глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики Олександр Новак. Під час візиту російського президента до Відня 24 червня буде підписано угоду про створення проектної компанії для будівництва австрійського ділянки "Південного потоку", - пише видання.

За словами помічника Президента РФ Юрія Ушакова, угода про створення проектної компанії з будівництва газопроводу через Австрію визначає її структуру управління, права і обов'язки учасників, в ньому також передбачається фіксація принципів фінансування і розподілу прибутку між акціонерами.

"Прихід в проект Австрії надав "Південному потоку" більшу вагу, так як Австрія періодично лобіює інтереси проекту в Євросоюзі. Самій Австрії така участь вигідно: ділянка труби, що проходить через неї, становить лише 40 км, а можливість безперебійного отримання газу, а також прибуток акціонерів - набагато масштабніше", - зазначає видання.

Нагадаємо, будівництво Росією газопроводу "Південний потік" викликало тиск з боку Єврокомісії з-за невідповідності проекту вимогам та законам Євросоюзу.

"Південний потік" - інфраструктурний проект "Газпрому" з будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через Чорне море до країн Південної і Центральної Європи в цілях диверсифікації маршрутів експорту газу і виключення транзитних ризиків. Морська ділянка газопроводу буде складатися з чотирьох ниток, протяжністю понад 930 км кожна, прокладених в єдиному коридорі по дну Чорного моря на глибині понад 2,2 тис. м. Будівництвом морської ділянки "Південного потоку" займається спільна проектна компанія South Stream Transport B.V. з часткою участі "Газпрому" - 50%, італійської ENI - 20%, німецької Wintershall і французька EDF - по 15%. Трубопровід повинен бути введений в дію в 2015 р., його планується прокласти через територію Болгарії, Словенії, Сербію, Угорщину, Італію та Австрію, він стане альтернативою прокачування газу через українську газотранспортну систему.