ua en ru

РФ не хоче "спокійно дивитися" на утиски російськомовних, - Матвієнко

РФ не хоче "спокійно дивитися" на утиски російськомовних, - Матвієнко Фото: Валентина Матвієнко помітила утиски росіян за кордоном

Російські люди і культура стають об'єктом утисків і гонінь у деяких екс-республіках СРСР

Росія не хоче спокійно дивитися на те, як російськомовне населення в деяких колишніх республіках СРСР стає об'єктом утисків в області мови й освіти. Про це заявила голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко, передає РИА Новости.

"Російські люди, російська культура стають об'єктом утисків і гонінь. Можна навести масу прикладів обмеження законних, передбачених міжнародним правом інтересів російських людей за кордоном в області мови, культури, освіти. Ми знаємо, що відбувається в цій сфері в Латвії, Естонії, Україні, у низці інших держав", - сказала вона.

За словами Матвієнко, Росія не хоче "спокійно дивитися на все це".

"Росія підтримувала і буде підтримувати своїх закордонних співвітчизників", - підкреслила вона.


За словами спікера Ради Федерації, російські співвітчизники за межами РФ, де б вони не жили, повинні мати можливість зберігати зв'язок з історичною батьківщиною, вивчати російську мову і культуру і відчувати себе радянськими людьми.

При цьому Матвієнко відзначила, що в деяких країнах нагнітається конфронтація щодо Росії, поширюється русофобія і робляться спроби "ізолювати своїх громадян від великої російської культури" під приводом їхньої нібито нелояльності до країни проживання.

"Якщо називати речі своїми іменами, політика не варта уваги. За межами РФ росіян особливо багато в Україні, Білорусі, Молдові, країнах Балтики... Ніхто і ніколи не приводив фактів, прикладів їхньої нелояльності, просування політичних і економічних інтересів Росії на шкоду інтересам країни проживання", - стверджує спікер Ради Федерації.

Нагадаємо, раніше правозахисна організація Amnesty International заявляла про фіксацію у 2015 році утисків щодо проросійських медіа в Україні.