ua en ru

РФ готова самостійно фінансувати будівництво болгарської ділянки "Південного потоку" в обмін на зниження вартості транзиту

Росія готова самостійно фінансувати будівництво болгарської ділянки "Південного потоку" в обмін на зниження вартості транзиту газу по території Болгарії. Про це пише "Комерсант-Україна".

Прем'єр-міністр Болгарії Марін Райков заявив, що "необхідно провести ще один глибокий аналіз ситуації навколо інвестиційного рішення за проектом газопроводу South Stream і приділити увагу "самим чутливим місцям ".

Джерело видання, близьке до уряду, говорить, що проблеми в "економіці проекту". За його словами, болгарська ділянка занадто дорога (3,3 млрд дол.), а в керуючої компанії South Stream Bulgaria AD державної Bulgarian Energy Holding (BEH) належить 50%. Передбачається, що проект буде повністю фінансувати російська сторона, а BEH поверне їй гроші за рахунок вирахування транзитних платежів з розрахунку 1,7 дол. за тис. куб. м на 100 км (вдвічі дешевше транзиту через Україну), що займе більше 25 років, говорить співрозмовник видання. Тобто в цей час Болгарія не буде отримувати прямих доходів від проекту.

Газопровід South Stream повинен пройти з Росії в Європу по дну Чорного моря. Його загальна протяжність - понад 2400 км, з яких 920 км - морська ділянка, керована консорціумом South Stream Transport AG ("Газпром" - 50%, Eni - 20%, Wintershall і EdF - по 15%), і 1500 км - сухопутного (через Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію). Газопровід буде складатися з чотирьох ниток загальною потужністю 63 млрд куб. м. Ціна - 16,6 млрд євро. Перша нитка планується до кінця 2015 р., вихід на повну потужність - в 2018 р. Болгарська ділянка сухопутної частини South Stream, де магістраль має вийти на сушу, є ключовою для проекту. На суші вона найдовша і дорога, її довжина - 540 км, а ціна складає половину вартості всієї сухопутної частини магістралі.

Джерело видання, близьке до "Газпрому", підтверджує принцип обліку інвестицій BEH, але говорить, що транзитна такса ще не встановлена. Аналогічний принцип буде застосовуватись і в Сербії (її ділянка коштує 1,7 млрд дол.). Вчора після зустрічі з російським прем'єром Дмитром Медведєвим про це заявив його сербський колега Івіца Дачич. Будівництво сербської ділянки має розпочатися в грудні слідом за початком будівництва болгарського, яка запланована на червень. Цей термін може зірвати і ще один чинник - вчора заступник голови партії "Демократи за сильну Болгарію" Іван Іванов (є також заступник голови парламентської комісії з енергетики) сказав, що виведе людей на мітинги, якщо будівництво почнеться в розпал туристичного сезону.

Співрозмовник видання в "Газпромі" ситуацію в Болгарії називає "легкою плутаниною", якій нові власті хочуть скористатися для додаткового торгу з російською монополією. За його словами, найближчим часом з болгарською стороною може відбутися зустріч на "робочому рівні".

Болгарія стала останньою з транзитних країн, з ким "Газпром" домовився про прокладання трубопроводу в останній момент, щоб укластися в термін, який для цього відвів Президент РФ Володимир Путін. Натомість Болгарія отримала знижку на газ у розмірі 22%, а також згоду "Газпрому" спонсорувати софійський футбольний клуб "Левскі". Тоді Олексій Міллер заявив, що ціна газу для Болгарії з 2013 р. "буде однією з найнижчих" "завдяки стратегічному партнерству в газовій сфері". Однак у лютому цього року через зростання цін на електроенергію в Болгарії почалися масові протести і сутички з поліцією. Уряд Бойко Борисова подало у відставку. "Технічним" прем'єром Президент країни Росен Плевнеліев призначив Марина Райкова, колишнього посла в Парижі і заступник міністра закордонних справ, який вважається прозахідним політиком. Формально він очолюватиме уряд до середини травня, коли в країні пройдуть чергові парламентські вибори і з'явиться новий уряд. Вчора керівництво ФК "Левські" повідомило, що "Газпром" до цього моменту призупинив з ним переговори про спонсорство.

"Газпром" розраховує, що кожна з країн-транзитерів визнає South Stream національним проектом, щоб домагатися для нього статусу транскордонної мережі і вивести з-під норм ЄС, уникнувши необхідності надавати половину потужності труб третій постачальникам. Але поки проект визнала національним тільки Сербія.

Читайте також: Росія може виділити 1,7 млрд євро на будівництво сербської ділянки "Південного потоку"