ua en ru

РФ домовилася про збільшення закупівлі в 2011 р. газу в Азербайджану в 2,5 рази - до 2 млрд куб. м

Глави російського "Газпрому" і Держнафтокомпанії Азербайджану Олексій Міллер і Ровнаг Абдуллаєв в п'ятницю, 21 січня 2011 р., домовилися про збільшення закупівлі природного газу в Азербайджану в 2011 р. в 2,5 рази - до 2 млрд куб. м і до 16 млрд кубометрів в 2030 р., проти 800 млн у 2010 р. Про це пише видання "Комерсант Україна".
Більше того, сторони домовилися збільшити постачання у 2012 р. "понад узгоджених раніше обсягів".
Перший газ з Азербайджану до Росії почав надходити за контрактом між "Газпромом" і ДНКАР від 14 жовтня 2009 р. У 2010 р.
Як розповіло джерело видання, близьке до ДНКАР, глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу приїжджав у Баку з наміром підписати декларацію про постачання газу в Nabucco, а підписав - про поставки по "Південному коридору". Цей проект включає в себе, крім Nabucco, трубопроводи ITGI (Interconnect-Turkey, Greece, Italy) і Transadriatic Pipeline і передбачає диверсифікацію джерел постачань.
"Росія, зрозумівши, що Брюссель загрожує її енергополітичному патронажу в Закавказзі, зробила хід конем і запропонувала Баку максимально високу ціну." Закупівля газу буде вестися на основі формули ціни, прив'язаної до нафтового кошика, і при відсутності обмежень за обсягами закупівлі в довгостроковій перспективі " , - повідомив "Газпром". При цьому сценарні умови довгострокового балансу газу РФ на 2030 р. враховують 16 млрд кубометрів азербайджанського газу ", - пише видання, зазначаючи, що за таких умов іншим покупцям буде складно демпінгувати в регіоні.
Україна контракт "Газпрому" з Азербайджаном принесе додаткові труднощі, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.
"Наш термінал з перевалки ЗПГ майже повністю будується під азербайджанський газ. Якщо Росія в повному обсязі його законтрактує, у нас можуть виникнути проблеми із завантаженням терміналу", - говорить він.
Україна планувала в січні-березні провести тендер на розробку ТЕО реалізації інвестиційного проекту по постачанню в Україну зрідженого природного газу і будівництва ЗПГ-терміналу. У даний момент розглядається три можливих майданчика для розміщення терміналу: в Одеській області, в Очакові (Миколаївська область) і в Феодосії (Крим).