ua en ru

РФ домовилася про придбання у Франції 2 кораблів-вертольотоносців класу "Містраль"

Росія домовилася про придбання у Франції двох кораблів-вертольотоносців класу "Містраль" на початковому етапі співробітництва, передає РБК.
Як ідеться в спільному повідомленні, підготовленому адміністраціями президентів двох країн, Президент РФ Дмитро Медведєв у телефонній розмові поінформував Президента Франції Ніколя Саркозі, що в рамках міжнародного тендеру на постачання двох десантних кораблів вертольотоносних-доків (ДВКД) для Міноборони Росії, оголошеного 5 жовтня з. р., російські власті зробили вибір на користь пропозиції, представленого консорціумом, що складається з французької компанії DCNS і російського ВАТ "ОСК". На початковому етапі пропозиція консорціуму передбачає спільне будівництво двох кораблів цього типу з подальшим виробництвом двох додаткових одиниць.
Д.Медведєв і Н.Саркозі привітали завершення оформлення цього безпрецедентного проекту співробітництва, який сприятиме розвитку промисловості та вирішення проблеми зайнятості в двох країнах і демонструє волю і здатність Росії і Франції розвивати широкомасштабне партнерство у всіх областях, в тому числі в сфері оборони і безпеки .
Консорціум складається з французьких судноверфей DCNS і STX і російської Об'єднаної суднобудівної корпорації (ОСК). Російсько-французькі домовленості передбачають можливість будівництва в майбутньому ще 2 кораблів класу "Містраль".
У березні ц.р. Президент РФ Д. Медведєв оголосив про початок ексклюзивних переговорів з Францією за "Містраль". Повідомлялося, що Росія розглядає можливість придбання 4 таких військових кораблів, причому два з них можуть бути побудовані на російських судноверфях за ліцензією. Восени цього року Росія оголосила міжнародний тендер на постачання вертольотоносців, призупинивши ексклюзивні переговори з Францією. 14 грудня ц.р. начальник Генерального штабу Збройних сил РФ генерал армії Микола Макаров повідомив, що Міноборони зупинило свій вибір на французьких десантних вертольотоносних кораблях "Містраль", а документи з придбання судів будуть готові вже в 2010 р.
Десантний вертольотоносець класу "Містраль" має повне водотоннажність 21 тис. 300 т, максимальну довжину - 210 м, завширшки - 30 м, максимальну швидкість - 19 вузлів, екіпаж - 160 осіб. Здатний нести 450 чоловік десанту і десантні засоби - 16 важких вертольотів, судна на повітряній подушці і мотоботи. Вартість одного такого корабля - близько 400 млн євро.