ua en ru

Результати виборів у США: підсумки голосування

Результати виборів у США: підсумки голосування Фото: Результати виборів президента США

Підсумки виборів президента в Америці будуть відомі для українців вранці, 9 листопада

Результати виборів стануть відомі після того, як завершиться фінальний етап голосування за нового главу держави. Виборчі дільниці в Америці відкриються вранці 8 листопада. Телеканал CNN запустив зворотний відлік часу до початку голосування.

Countdown Clock Final Day

It's almost here: Election Day in America arrives in... (Tip: Turn your sound up.)

Опубліковано CNN 7 листопад 2016 р.

Найбільше кандидатів на пост президента США шість, але основна боротьба ведеться між двома з них. Це представниця Демократичної партії Хілларі Клінтон, і представник Республіканської партії Дональд Трамп.

Чинний президент США Барак Обама участі у виборах у цьому році не приймає, оскільки він не має права обиратися на третій термін.

За подіями в Америці стежать в усьому світі, оскільки результати виборів у США вплинуть не тільки на життя всередині країни, але і на її зовнішню політику.

14:17 На думку президента Франції Франсуа Олланда, перемога Трампа загрожує настанням у світі періоду невизначеності.

"Я вітаю його, так як це звичайно між двома главами демократичних держав. Ці американські вибори відкривають період невизначеності", - заявив Олланд.

13:19 у Путіна всерйоз розраховують на скасування американських санкцій проти РФ після перемоги Трампа в США. Зокрема, про це заявив радник президента Росії Сергій Глазьєв.

12:56 Між тим в США далеко не всі готові миритися з перемогою Трампа на виборах президента. Так, у місті Окленд (штат Каліфорнія) проходять акції протесту прихильників Хілларі Клінтон. При цьому протестувальники поводяться не надто мирно.

12:32 Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив занепокоєння перемогою Трампа.

"Ми повинні налаштуватися на те, що американська зовнішня політика стане для нас у найближчому майбутньому менш передбачуваною", - заявив Штайнмайер.

12:05 Трампа продовжують вітати знакові фігури міжнародної політики. Цього разу - Президент Європейського парламенту Мартін Шульц і генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

"Перемога Дональда Трампа беззастережна, і її треба поважати. Я вітаю його і Республіканську партію США", - написав Шульц.

"Я з нетерпінням чекаю зустрічі з паном Трампом і буду радий вітати його в Брюсселі на саміті НАТО в наступному році", - заявив Столтенберг.

11:43 У свою чергу прем'єр-міністр України, вітаючи Дональда Трампа з перемогою, висловив надію, що новий президент США продовжить курс підтримки України.
"Вітаю американців з обранням нового глави держави, а новообраного Президента США - з перемогою на виборах. Хочу побажати американському народу успіху і процвітання, і сподіваюся на те, що нова Адміністрація продовжить курс підтримки України", - Гройсман написав у своєму Facebook.
Між тим президент України Петро Порошенко поки ніяк не відгукнувся на підсумки виборів у США.

11:29 Президент РФ Володимир Путін вже привітав Дональда Трампа з перемогою на виборах в США. Як повідомили в прес-службі Кремля, Путін висловив сподівання на спільну роботу з виведення російсько-американських відносин з кризового стану, а також за рішенням актуальних питань міжнародного порядку денного та пошуку ефективних відповідей на виклики глобальної безпеки.

10:12 У ході виступу Дональд Трамп закликав усіх американців, незалежно від їх політичних уподобань, об'єднатися в одну націю, щоб разом працювати над добробутом США.

Трамп виступає

Фото: виступ Трампа

9:57 Дональд Трамп дає прес-конференцію, дякує родичів і всіх, хто його підтримував. А Гілларі Клінтон, як повідомляє джерело CNN, вже визнала поразку. Віступить перед прихильниками вона планує пізніше (у середу за східно-американським часом).

9:33 Трамп перемагає на виборах президента США! Йому вже гарантовано 276 голосів вибірників при необхідних 270. У той же час Хілларі Клінтон відмовилася визнавати результати виборів і скасувала традиційне в таких випадках виступ. Що ж - її можна зрозуміти. Чекаємо, як свою перемогу прокоментує Дональд Трамп.

Результати виборів у США: підсумки голосування

Фото: Трамп переміг у більшості штатів

09:04 Світ шокований попередніми результатами виборів у США. Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйен назвала те, що відбувається великим шоком, а глава МЗС Франції Жан-Марк Ейро заявив, що до Трампу особисто "є питання", але з США Франція хотіла б продовжити співробітництво. А міністр закордонних справ Південної Кореї Юн Бен се сподівається, що Дональд Трамп буде підтримувати нинішню політику США в тиску на Північну Корею за ядерні та ракетні випробування.

08:54 Трамп перемагає на Алясці. За результатами обробки 30% за нього проголосували 52,8%, а за Клінтон - 38,8%.

08:50 Поки всі в шоці від того, що відбувається, посол України в США Валерій Чалий заявляє про те, що Україна має хороші шанси на підтримку американського конгресу за умови перемоги Дональда Трампа.

"У разі приходу, наприклад, Трампа, ці процеси підуть швидше... Я оптимістично дивлюся на ситуацію, тому що адміністрація, яка відходить від поточної роботи, дивиться на дещо інші пріоритети, а нові політики, які приходять, дивляться на перспективу", - так український посол пояснив свою думку про те, що Київ має хороші шанси на позитивне голосування в Конгресі законів на підтримку України.

08:35 Марін Ле Пен, засновник Національного фронту у Франції - правоконсервативної партії, вже привітала Дональда Трампа з перемогою на виборах, передає sky news.

08:27 Спікер Конгресу США Пол Райан вже встиг поговорити з кандидатами від Республіканської партії на посади президента і віце-президента - Трампом і Пенсія, повідомляє репортер NBC. За даними видання, розмова була "дуже хорошою".

Крім того, за даними CNN, Трампу до остаточної перемоги залишилося набрати 26 голосів вибірників.

08:23 Тим часом, Дональд Трамп уже готується виголосити свою "переможну промову". Джерела CNN в оточенні Трампа стверджують, що вона буде "подячна". Республіканець хоче подякувати всім, хто голосував за нього, а також звернутися до тих, хто голосував за Клінтон. За словами співрозмовника видання, Трамп має намір сказати їм, що "пора об'єднуватися".

Результати виборів у США: підсумки голосування

Фото: американці чекають остаточних результатів виборів

08:16 У ще одному штаті з коливною позицією - Пенсільванії, опрацьовано 98% бюлетенів. 48,6% голосів виборці віддали Трампу. Хілларі Клінтон трохи відстає - 47,8%.

07:45 За даними CNN, поки що Трамп набирає 238 голосів вибірників, а Клінтон - 215.

Результати виборів у США: підсумки голосування

07:05 New York Times опублікував фото прихильників Хілларі Клінтон, які цієї ночі стежили за результатами виборів у США в центрі Джавитса в Нью-Йорку. Судячи по обличчях, вони явно не в захваті від підсумків голосування.

Результати виборів у США: підсумки голосування

06:58 Чергова перемога Трампа. Джорджія зробила свій вибір.

06:49 А тим часом у штабі Трампа святкують перемогу у Флориді. Правда сам кандидат все ще напружений, адже остаточних результатів виборів ще немає.

Результати виборів у США: підсумки голосування

06:44 Трамп переміг в Айові і забрав у демократів ще 6 голосів вибірників.

06:35 Дональд Трамп офіційно взяв Флориду. В результаті він отримав 29 голосів вибірників, і таким чином у нього зараз у колегії вибірників є 223 голоси. До перемоги Трампу залишилося отримати ще 47 голосів.

Результати виборів у США: підсумки голосування

06:32 Як повідомляє DW, новини про перемоги Трампа в ключових штатах струснули світові ринки. Зокрема, курс долара США знизився по відношенню до євро та ієни. Одночасно мексиканське песо втратило понад 12 % вартості щодо долара. Крім того, S&P 500 - індекс, який включає показники вартості акції 500 найбільших присутніх на біржах компаній США, впав більш ніж на чотири відсотки після того, як стало відомо про перемогу республіканського кандидата в Огайо і Північній Кароліні.

06:28 Трамп отримав голоси 6 вибірників в Юті, і New York Times збільшив його шанси на виграш до 95%.

06:19 Тим часом, Хілларі Клінтон отримала 7 голосів вибірників Орегона. Там за неї проголосували 53,4% виборців, тоді як за Трампа - 40,2%.

06:11 В Техасі передбачувано впевнено лідирує республіканець. Опрацьовано 86% голосів, і за Трампа проголосували 52,1%, а 44,2% за Клінтон. Північна Кароліна хитнулася в бік Трампа - 51,2% виборців віддали свій голос йому. Клінтон підтримали лише 46%. Опрацьовано 93%.

Результати виборів у США: підсумки голосування

Фото: попередньо Трамп перемагає в Техасі

06:06 Ще один втішний для Клінтон прогноз від CNN - за попередніми даними вона отримає голоси Каліфорнії. А їх буде 55. Крім того, їй пророкують перемогу в штатах Вашингтон і на Гаваях. Трамп ж попередньо отримує голоси Айдахо.

06:05 За даними CNN, на даний момент Трамп отримує 171 голос вибірників, а Клінтон - 190.

Результати виборів у США: підсумки голосування

Фото: інфографіка голоси вибірників від CNN

06:02 95% голосів у Флориді опрацьовано, і схоже, що ще один ключовий штат віддає голоси Трампу - 49,2%, тоді як у Клінтон - 47,7.

05:57 На даний момент інтерактивна карта з результатами виборів в США виглядає ось так. Червоні - штати, які віддають перевагу Трампу, сині - Клінтон. Однак те, що велика частина карти червона, ще не означає перемогу Трампа. По-перше, остаточних результатів ще немає і підрахунок триває, по-друге - деякі штати дають дуже мало голосів вибірників.

Результати виборів у США: підсумки голосування

Фото: на інтерактивній карті результатів виборів в США можна стежити за підсумками голосування

05:54 Fox News пророкують перемогу Трампу в Північній Кароліні - ще одному ключовому штаті-гойдалці. Це принесе республіканцеві ще 15 голосів вибірників. Зараз, за даними CNN оброблений 91% голосів виборців, Трамп лідирує з результатом у 50,8%, тоді як у Клінтон 46,4%.

05:51 Розрив між Трампом і Клінтон зростає. Зараз голоси выбощиков 168 за республіканця проти 109 за демократа. Клінтон отримала голоси Нью-Мексико, а Трамп - Міссурі.

05:43 За результатами підрахунку 58,4% голосів у штаті Колорадо, лідируючі позиції займає Клінтон з результатом 48,6%. У Трампа 43,9%. Колорадо є одним з так званих штатів-гойдалок.

05:38 Незважаючи на те, що Клінтон отримала 13 голосів вибірників з Вірджинії, The New York Times прогзнозирует перемогу Трампа.

05:36 Хілларі Клінтон подякувала свою команду на своїй сторінці в Twitter: "Ця команда може багатьом пишатися. Що б не сталося цієї ночі, спасибі вам за все".

Результати виборів у США: підсумки голосування

Фото: Клінтон не залежно від результатів виборів вдячна своїй команді

05:32 За даними CNN, за Клитон проголосували 46,8% американців, за Трампа 49%. Крім того, поки що Трамп набирає 167 голосів вибірників, у Клінтон - 109.

05:29 В Огайо відпрацьовано 78% голосів, за даними CNN. Трамп попередньо отримує 53,2%, а Клінтон - 42,3%. Таким чином, це перший штат - гойдалки, який може відійти республіканцям.

05:27 Чинний президент США Барак Обама закликав американців до єдності незалежно від політичних симпатій огляду на те, хто переможе на виборах його наступника, які тривають. Виборчу кампанію цього року він назвав "напруженим, повної стресу і почасти просто дивною", але нагадав: "Що б не сталося, сонце вранці знову зійде, і Америка буде і надалі залишатися найбільшою країною в світі".

05:25 Мексиканський песо на тлі виборів у США впав до рекордного мінімуму до долара США - майже на 10%. Навіть валюта в шоці від напруження в результаті підрахунку голосів.

05:13 На даний момент виборчі дільниці ще відкриті в 7 штатах і на Гаваях. Згідно з попередніми результатами голосування, Трамп отримує 151 голос вибірників, а Клінтон – 109.

Результати виборів у США: підсумки голосування

Фото: у деяких штатах триває голосування

04:54 Видання Рolitico опублікувало результати ранкового екзит-полу, який заснований на онлайн-опитуванні респондентів 9,704. Так, 21% виборців заявили, що взяли участь у виборах, щоб висловити підтримку президенту Бараку Обамі, в той час як 19% проголосували на знак незгоди з його курсом. Крім того, 55% опитаних заявили, що ставлення до Обами не було причиною їх участі в голосуванні. У той же час 69% очікують, що Клінтон в основному продовжить політику нинішнього президента США.