ua en ru

Результати виборів 2015 в Харкові: підсумки голосування

Результати виборів 2015 в Харкові: підсумки голосування Фото: результати виборів в Харкові

Сьогодні проходять вибори Харківської обласної ради, а також міськради Харкова та інших міст і селищ області. На цій сторінці в режимі онлайн буде оновлюватись інформація ЦВК, що відображає результати місцевих виборів у Харкові.

За даними ЦВК у виборах облради бере участь 1 343 кандидата від 14 партій. Вони претендують на 120 депутатських мандатів. У свою чергу в Харківську міськраду хочуть потрапити більше 1000 кандидатів від 20 партій. Конкуренція перевищує 10 осіб на місце.

Результати виборів у Харківській області

На сайті ЦВК продовжують з'являтися офіційні результати місцевих виборів.

Зокрема, станом на 18:00 31 жовтня, з'явилися дані про обрання 4436 депутатів сільських і 1215 депутатів селищних рад у Харківській області.

Крім того, повністю став відомий склад Куп'янської районної ради. Більшість мандатів у ньому отримали представники партії "Відродження".

Також в Харківській області офіційно обрані 345 сільських голів, 57 голів селищ та 13 мерів, четверо з яких очолять міста обласного значення.

Першим офіційно обраним мером міста обласного значення став начальник місцевої дирекції залізничних перевезень, кандидат від партії "Відродження" Олег Войтюк. Він очолив Куп'янську міську раду в Харківській області.

Мером Ізюма став підприємець Валерій Марченко (партія "Нові обличчя"), мером Первомайська - директор сільськогосподарського підприємства "Ржавчик", член "Батьківщини" Микола Бакшеєв. Чугуїв очолить Галина Мінаєва ("Наш край"), яка перед цим була головою виконавчого комітету в міськраді.

Мером Лозової став самовисуванець, радник директора ТОВ "Лозівський агропромтехсервіс" Сергій Лозовський.

Раніше 30 жовтня громадянська мережа ОПОРА опублікувала звіт про хід підрахунку голосів у кожній області. Згідно з інформацією в документі, основні проблеми, які були зафіксовані на цьому етапі: деякий хаос в роботі обласної виборчої комісії, яка була сформована менше ніж за два тижні до дня голосування, тому всередині колективу відсутня певна злагодженість і організованість роботи, а також потреба в уточненні протоколів окремих виборчих комісій.

Причини уточнення наступні: районні та міські (міст обласного значення) ВК не вказують округу на протоколах, неправильно округлюють дані, неправильно упаковують виборчу документацію, не вказують прізвище кандидата тощо. З 16 вже прийнятих ОВК протоколів на уточнення відправили 5.

Попередні результати виборів до Харківської міськради

Чинний мер Харкова Геннадій Кернес заявляє, що за результатами підрахунку 96% бюлетенів партія "Відродження", яку він представляє, набирає 54% голосів.

Водночас, згідно з результатами паралельного підрахунку голосів, який здійснює громадська мережа ОПОРА, під час виборів до міської ради Харкова 5% -бар'єр долають чотири партії.

"Результати голосування по партіях: партія" Відродження "отримала 53,5% і набрала 251 тис. 790 голосів. На другому місці" Самопоміч "- 12,01% і 56 тис. 585 голосів. На третьому місці -" Блок Петра Порошенка " Солідарність "з результатом 6,76% або 31 тис. 827 голосів. На четвертому місці - "Наш край" - 6,62% або 31 тис. 174 голоси. І далі йде "Батьківщина" - 3,41%, тобто "Батьківщина" не долає прохідний бар'єр ", - повідомила координатор громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Результати виборів 2015 в Харкові: підсумки голосування

Фото: ОПОРА

Партія "Наш край" попередньо підвела підсумки власного паралельного підрахунку голосів. Якщо узагальнити дані голосування в обласні ради, політична сила набирає більше 5% по Україні. Зокрема, на виборах в Харківську обласну та міську ради партія "Наш край" отримала 8 і 6% голосів відповідно.

Результат екзит-полів на виборах у Харкові

Як випливає з результатів екзит-полу Комітету виборців України (КВУ), до міської ради проходять три політичні партії:

"Відродження" - 51,3%
"Самопоміч" - 16,4%
"Блок" Петра Порошенка "Солідарність" - 6,9%.

Результати виборів 2015 в Харкові: підсумки голосування

Фото: дані екзит-полів на виборах до Харківської міськради

Дані екзит-полу "Самопоміч" демонструють схожу картину:

"Відродження" - 48,86%
"Самопоміч" - 15,67
"Блок Петра Порошенка" Солідарність "- 6,59%.

Що вплинуло на результати виборів у Харкові

Спостерігачі вже зареєстрували порушення виборчого законодавства в ході виборів. Так, за даними громадянської організації ОПОРА в Харкові одна з виборчих дільниць не відкрилась, а з сейфа голови комісії цієї дільниці пропала печатка.

В результаті проблемна дільниця відновила роботу лише після полудня.