ua en ru

Результати роботи по створенню містобудівного кадастру та відповідне безплатне російське ПЗ будуть презентовані 2 липня

У київській службі містобудівного кадастру 2 липня презентують колегам з регіонів результати своєї роботи по створенню містобудівного кадастру та роздадуть їм диски із безплатним програмним забезпеченням для створення місцевих містобудівних кадастрів. Про це вчора на організованій Мінрегіоном нараді з питання створення та ведення містобудівного кадастру головними архітекторами та керівниками служб містобудівного кадастру регіонів повідомив начальник служби містобудівного кадастру департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації (КМДА) Андрій Вавриш, передає кореспондент РБК-Україна.

«Ми вас всіх запрошуємо на 2 липня на наступний день після Дня архітектури в місто Київ... Ми розіб'ємо презентацію по секціях. У нас буде цілий день презентацій...», - сказав Вавриш.

За його словами, кожен регіон при цьому зможе отримати диск з безкоштовним програмним забезпеченням «Панорама» (російського виробництва), яке можна буде використовувати для створення місцевих містобудівних кадастрів. «Що таке ця інформаційна система? Вона встановлена і успішно експлуатується більш, як в сотні окремо взятих регіональних структур, я не кажу про села чи міста, а про регіони Російської Федерації. Зараз ми просто впроваджуємо цей продукт. 2 липня ми кожному роздамо його безкоштовно. Кожному з регіонів буде даний диск з програмним продуктом та інструкцією, щоб кожен міг розібратися. В ньому будуть вкладені наші умовні позначення, класифікатори , кодифікатори. Це означатиме, що той хто з цим працює, працюватиме в єдиній системі», - запевнив Вавриш.

Вавриш також розповів, що, попри презентацію 7 лютого, мова поки що не йде про повноцінну роботу містобудівного кадастру Києва. «Я думаю, що дай Боже нам до кінця року ці базові вимоги, які виписані постановою Кабінету міністрів, виконати, щоб вважати, що ми повноцінно ввели його в експлуатацію. В нашому випадку поки що відбувається дослідна експлуатація систем містобудівного кадастру», - сказав він.

За його словами, ліцензія на програмній продукт «Панорама», який на сьогодні визначили кращим у Києві, безкоштовна, але коштує його впровадження. «Впровадження може відбутися силами департаментів, якщо є співробітники, яких можна залучити до цієї праці, але правильно робити це через профільні інститути, які спеціалізовано цим займаються», - пояснив чиновник.

Крім того, за його словами в столиці до Дня архітектора 1 липня буде презентовано портал київського містобудівного кадастру, в якому у відкритому доступі будуть викладені усі публічні документи з цієї системи.

«Ми відкриємо ресурс для зовнішнього доступу, так звану «публічну кадастрову карту», як в Держкомзему. Люди будуть бачити і дані з Держкомзему, і генерального плану. Ми впроваджуємо величезну кількість можливих запитів, які разом дають можливість людям розуміти, що відбувається з їхньою територією: які затверджені детальні плани території, які рішення затверджені, ескізи забудов. Нехай люди бачать самі, це зніме соціальну напругу», - пояснив Вавриш.