ua en ru

Різке зниження цін на бензини, рекомендоване ЕАГ, поки в Україні неможливе, - експерт

Різке зниження цін на бензини і дизельне паливо в Україні найближчим часом неможливе у зв'язку з набуттям чинності закону про плаваючий акциз на паливо. Про це РБК-Україна повідомив генеральний директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

На думку Куюна, набуття чинності цього закону буде супроводжуватися підвищенням податків для споживачів нафтопродуктів, що перешкодить швидкому здешевленню бензинів і дизельного палива.

"Зниження цін на бензин на 60-70 коп. найближчим часом нереально, найближчим часом очікується початок дії закону про плаваючу ставку, податки на оплату будуть підвищуватися. Ми очікували зниження цін на бензин А - 95 до 10,50-10,60 грн/л в червні, але через те, що буде підвищення податків, цього не сталося... Ми чекаємо здешевлення, але поступового", - відзначив Куюн.

На сьогоднішній день, відзначив Куюн, ціна бензину А-95 становить 11-11, 25 грн/л., дизельного палива - близько 10 грн/л.

Нагадаємо, в Україні 27 травня набрав чинності закон № 4677-VI "Про внесення змін підрозділи 5 розділу X "Перехідні положення" Податкового кодексу України про коригування ставок акцизного податку". Згідно із законом, діюча ставка акцизного збору буде виступати коректором світової ціни нафти для споживачів України до кінця поточного року.

Сьогодні, 12 червня, експертно-аналітична група (ЕАГ) з опрацьовування питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості рекомендувала учасникам українського ринку нафтопродуктів знизити ціни на бензини на 70 коп. за літр, а на дизельне паливо - на 60 коп. за літр.