ua en ru

Режим санкцій проти РФ необхідно продовжити на рік, - Расмуссен

Режим санкцій проти РФ необхідно продовжити на рік, - Расмуссен Фото: Андерс Фог Расмуссен

Санкції, узгоджені країнами ЄС, зробили мало у стримуванні Росії

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що наступного тижня лідери ЄС зустрінуться для обговорення відносин з Росією, вони повинні розглянути питання про продовження діючих санкцій проти РФ на 12 місяців замість шести. Про це повідомляє "Голос Америки".

"Режим санкцій, погоджений країнами ЄС, зробив мало у стримування Росії. Саме тому, коли наступного тижня лідери ЄС зустрінуться для обговорення відносин з Росією, вони, принаймні, мають розглянути питання про продовження діючих санкцій на 12 місяців замість шести", - сказав він.

За словами екс-генсека НАТО, в той час ще була надія на те, що всі сторони, включаючи Росію, будуть виконувати домовленості. Стало ясно, однак, що в Росії немає такого наміру.

"Спочатку шестимісячний термін був призначений, щоб синхронізувати режим санкцій з цілями підписання у вересні 2014 року першої Мінської угоди, згідно з якою Росія мала вивести з території України іноземних бойовиків і військову техніку та повернути Україні контроль над кордонами", - сказав Расмуссен.

На думку Расмуссена, наявні в ЄС кошти повинні бути пристосовані до нової реальності - виконання Мінських угод просувається повільними темпами і шестимісячного терміну недостатньо.

"Продовження на 12 місяців санкцій проти дій Росії в Україні буде потужним сигналом. Це продемонструє таким людям, як президент Володимир Путін, які кидають виклик міжнародному праву, що європейські уряди, поряд з США, все ще можуть знайти в собі рішучість відповідати на великі проблеми нашого важкого десятиліття", - додав він.

Нагадаємо, екс-генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен закликає Сполучені Штати Америки стати світовим поліцейським.