ua en ru

Рейтинги Греції залишаться низькими, незважаючи на домовленість про списання 50% боргу за держоблігаціями країни, Fitch

Рейтинги Греції (в даний час Fitch оцінює суверенний кредитний рейтинг Греції на позначці CCC, що означає "значний кредитний ризик") залишаться низькими, незважаючи на домовленість про добровільну списання приватним сектором 50% заборгованості за держоблігаціями країни, що передбачено планом порятунку, погодженим лідерами ЄС на саміті в Брюсселі.Відповідна інформація міститься в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.У ньому агентство відзначає, що основні проблеми країни дана програма не вирішить: Афіни як і раніше будуть мати великий держборг і невисоку можливість його скоротити через слабке зростання економіки. Одночасно готовність Афін надалі проводити програму жорстких заходів економії може піти на спад, відзначає Fitch.
Агентство вказує на кілька причин, за якими 50-відсоткове "прощення" грецького держборгу не зможе привести до помітного зниження боргового навантаження країни. Офіційні кредитори Греції - держави єврозони, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк - зараз тримають більше третини грецького держборгу. При цьому вони не будуть приймати участі в програмі.Комюніке ЄС ніяк не коментує питання про те, яка доля чекає держоблігації Греції, що знаходяться в руках ЄЦБ, відзначає Fitch.
Крім того, узгоджена програма порятунку Греції може одночасно "поховати" грецькі банки, які мають на руках великий обсяг держоблігацій і понесуть втрати в результаті 50-процентного списання за ним.
За оцінками Fitch, після реалізації запропонованої Євросоюзом програми, ставлення держборгу до ВВП Греції зросте до 2013р. до 142% і знизиться до 120% до 2020р. У комюніке ЄС наголошується, що зниження показника може сприяти програма приватизації у разі її повного виконання. Експерти Fitch поки вкрай насторожено ставляться до ініціативи з розширення програми приватизації на 15 млрд євро, відзначаючи, що спочатку заявлений обсяг цієї програми в 50 млрд євро і так є досить амбіційним.
Раніше європейські лідери домовилися про добровільну списання приватними кредиторами 50% від суми боргу по грецьких облігаціях. Як заявив президент Франції Ніколя Саркозі, угода, яка досягнуто з кредиторами, дозволить зробити списання близько 100 млрд євро. В даний час сукупний державний борг країни перед приватними і національними кредиторами складає близько 350 млрд євро. За оцінкою французького лідера, подібні заходи дозволять Греції до 2020р. знизити рівень держборгу до 120% від ВВП. Крім цього Н. Саркозі заявив, що EFSF буде збільшено приблизно до 1 трлн євро. Одним з його учасників може стати Китай.
До цього глави ЄС прийняли комплекс заходів, спрямованих на відновлення довіри в європейському банківському секторі. Дані заходи повинні включати забезпечення гарантованого доступу банків до середньострокового фінансування з метою не допустити кризи ліквідності і гальмування кредитування реального сектора економіки.