ua en ru

Рейтинг Президента Франції Н.Саркозі впав нижче 30% в результаті пенсійної реформи

Популярність Президента Франції Николя Саркозі вперше за три з половиною роки впала нижче 30%. Виною тому - непопулярна в населення пенсійна реформа, по якій французам доведеться довше працювати перед виходом на пенсію, передає радіо "Маяк".
Дуже задоволені роботою глави французької республіки лише 5% опитаних жителів. До прем'єр-міністра країни Франсуа Фійону французи відносяться дещо краще.

Нагадаємо, 22 жовтня, верхня палата французького парламенту схвалила пенсійну реформу, яка передбачає збільшення пенсійного віку з 60 до 62 років. "За" проведення реформи висловилися 177 сенаторів, "проти" - 153. Уряд Франції застосував спеціальну процедуру для припинення дебатів в законодавчих зборах і змусив сенат прискорити голосування по реформі.
Остаточний текст законопроекту про реформу має бути погоджений спеціальною комісією у складі сімох членів сенату і сімох членів нижньої палати парламенту (національної асамблеї). Узгодження документа повинне статися наступного тижня.
Реформа системи пенсійного забезпечення викликала украй негативну реакцію у французькому суспільстві. Профспілки і ліві партії влаштували загальнонаціональний страйк і ряд вуличних акцій протесту, які продовжувалися два тижні. В результаті були блоковані всі 12 нафтопереробних заводів Франції, що призвело країну до паливного колапсу. Влада кинула поліцейські сили і жандармерію для зняття блокади з нафтопереробних підприємств. Лідери профспілок планують провести нові акції протесту проти реформи. Вони призначені на 28 жовтня і 6 листопада.