ua en ru

Реверсивні поставки газу з Європи до України можна організувати швидко і дешево, - експерт

Реверсивні поставки газу з Європи до України можна організувати дуже швидко і дешево. Таку думку висловив керуючий директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін в своєму блозі в LiveJournal.

"Газпром" продає частину газу на терміналі Велке Капушани (Словаччина), який знаходиться зовсім поруч з українським кордоном. "Нафтогазу" необхідно побудувати короткий (кілька сотень метрів) газопровід від Велке Капушани і врізати його в експортний газопровід на території Україні ", - вважає експерт.

Корчемкін уточнює, що необхідний обсяг газу буде ходити по колу з України до Словаччини і назад, а "Нафтогаз" зможе відбирати цей обсяг прямо на російсько-українському кордоні.

"Таким чином" Нафтогаз "ще й заощадить на витратах на транспорт газу через територію Україну. Досить прокласти трубу діаметром до 300 мм, так що витрати на спорудження" газового кільця "між Велке Капушани та України будуть копійчаними", - вважає експерт.

Нагадаємо, прем'єр Микола Азаров заявляє, що у разі, якщо газові переговори з Росією завершаться невдачею, Україна може купувати російський газ у німецької компанії RWE.