ua en ru

Реверс газу зі Словаччини в Україну у вересні не розпочався, - неофіційна інформація

Станом на 2 вересня 2013 року реверсні поставки газу в Україну через газотранспортну систему Словаччини не почалися.

Станом на 2 вересня 2013 року реверсні поставки газу в Україну через газотранспортну систему Словаччини не почалися. Про це повідомили джерела видання "Дзеркало тижня. Україна" в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Більш того, і український оператор ГТС - "Укртрансгаз", і словацький оператор - Eustream a.s. сумніваються в можливості початку реверсних поставок в Україну через Словаччину в найближчі тижні, зокрема з-за неврегульованості питань реверсу з "Газпромом".

Як повідомили виданню представники словацького оператора Eustream as, Eustream на даний момент володіє технічними можливостями для реверсних поставок в Україну в обсязі понад 80 млн кубометрів на день.

"Для реалізації віртуального реверсу газу в Україну необхідно дуже досконале (вищого технічного рівня) співпраця між операторами системи. Якщо в деталях, то український оператор ГТС повинен забезпечити стандартний обмін даними щодо обсягів газу індивідуальних користувачів системи у відповідності з європейським законодавством. У травні і червні 2013 року Eustream і його український партнер здійснили тестування межграничной процедури і обмін даними у відповідності з правилами функціональної сумісності, що діють в ЄС. Тести не мали успіху. Тести показали, що український партнер в даний час не має даних, необхідних для комерційного управління транспортуванням газу. Це базова передумова для здійснення віртуального реверсу в будь-якому соединительном пункті. На даний момент Eustream не має даних від українського партнера, необхідних для початку (постачання)", - повідомили представники словацької компанії.

Відповідно, є підстави сумніватися і в збільшенні загального обсягу реверсних поставок в Україну "в промислових масштабах" - до 10 млрд кубометрів на рік.

Вирішити деякі питання взаємовідносин у питаннях реверсу сподівається міністр Едуард Ставицький під час зустрічі 2-3 вересня з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером.

Як відомо, реверсні поставки газу Україна з початку листопада 2012 року - з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading GmbH. З боку Польщі оператором ГТС виступає компанія Gaz-System.

З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з території Угорщини (оператором ГТС виступає угорська FGSZ LTD).