ua en ru

Рева уточнив інформацію щодо виплати аліментів літнім батькам

Рева уточнив інформацію щодо виплати аліментів літнім батькам Фото: Андрій Рева (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міністр зазначив, що слова про аліменти вирвані з контексту

Інформація щодо обов’язкових виплат аліментів на батьків є недостовірною. Про це міністр соціальної політики України Андрій Рева розповів журналістам під час участі в розширеній урядовій нараді "Децентралізація та регіональний розвиток", передає прес-служба Мінсоцполітики.

"Поширюється недостовірна інформація, коли не беруть до уваги контекст, про що і як говорилось, і розумійте хто як хоче. Ми свої обов’язки ні на кого перекладати не збираємося, але є випадки, коли і люди несуть відповідальність. Як, наприклад, конституційні. Ми піклуємося про своїх батьків, і от уявіть, що вам сказали "зараз ти будеш платити гроші своїм батькам". Це потрібно? Я думаю, що ваші батьки першими будуть проти цього", - сказав Рева.

Міністр зазначив, що відносини не регулюються грошима, це справа родини.

Разом з тим Рева зазначив, що є випадки, коли про літніх людей з зони проведення АТО піклуються волонтери, хоча у них і є родичі, які відмовляються піклуватися про них.

"Я нагадав, що є Конституція. Де чітко вказано, що діти зобов’язані піклуватися про своїх батьків. Чи повинна держава впливати на таких людей? У таких випадках для цього є вся законодавча база: 202-га та 206-та статті. Там написано, що у подібних випадках, за рішенням суду, можна буде присуджувати аліменти на утримання таких батьків", - сказав Рева.

Міністр додав, що 165-та стаття Кримінального кодексу України передбачає, що особи, які ухиляються від піклування про батьків, несуть кримінальну відповідальність.

Зазначається, що згідно статті 51 Конституції України, батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття, а повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Нагадаємо, 2 квітня Рева заявив, що діти повинні платити аліменти на утримання літніх батьків.