ua en ru

Республіканці вважають позицію Обами прямим шляхом до дефолту

Спікер Палати представників республіканець Джон Бейнер пообіцяв, що стеля держборгу США не буде підвищена без "серйозної розмови" про вирішення проблем, які є причиною зростання боргу.

Спікер Палати представників республіканець Джон Бейнер (на фото) пообіцяв, що стеля держборгу США не буде підвищена без "серйозної розмови" про вирішення проблем, які є причиною зростання боргу. Про це повідомляє "Росія 24".

"Національні фінанси знаходяться під загрозою через відмову адміністрації сісти і розмовляти", - сказав Бейнер і додав, що голосів для простого підвищення ліміту держборгу без будь-яких умов буде недостатньо.

На питання, чи означає це те, що США загрожує дефолт в тому випадку, якщо Президент країни Барак Обама не вестиме переговори про підвищення стелі держборгу до 17 жовтня, Бейнер заявив: "Це шлях, яким ми йдемо".

Коментарі означають, що ситуація стала ще складнішою, ніж у кінці минулого тижня, коли Бейнер заявив про свій намір уникнути дефолту.

Республіканці і демократи також намагаються звинуватити один одного в частковому припиненні роботи уряду. До вирішення ситуації поки далеко, а проблема фінансування уряду тепер об'єдналася з проблемою підвищення стелі держборгу.

Республіканці вимагають, щоб демократи погодилися відкласти реалізацію закону про медичне страхування, відомого як Obamacare. Вони також вимагали вирішити питання про сильне зростання державного боргу в обмін на дозвіл підвищити межу державних запозичень з поточного рівня в 16,7 трлн дол.

Якщо ліміт не буде збільшений, США можуть прийти до дефолту, а це спричинить серйозні руйнівні наслідки для США і світової економіки.

"Я не хочу, щоб Сполучені Штати оголосили дефолт по своїх боргах, - сказав Бейнер. - Але я не збираюся піднімати ліміт боргу без серйозної розмови про вирішення проблем, які є причиною зростання боргів. Було б безвідповідально з мого боку це зробити".

Глава Мінфіну США Джейкоб Лью попередив, що наслідки дефолту можуть бути "немислимими" і відзначив, що дії чиновників безвідповідальні і безрозсудні.

За словами сенатора-республіканця Теда Круса, для вирішення ситуації необхідна згода адміністрації по структурному плану по скороченню державних витрат, скасування збільшення податкового навантаження і модернізація Obamacare.

При цьому демократи відмовляються вести переговори по законопроекту про фінансування уряду і підвищення стелі держборгу і стверджують, що робота конгресу полягає в тому, щоб всі "рахунки були сплачені".