ua en ru

Яресько допускає, що частина боргів України належить "сім'ї" Януковича

Яресько допускає, що частина боргів України належить "сім'ї" Януковича Фото: Наталія Яресько

Яресько закликала не боятися технічного дефолту

Міністр фінансів України Наталія Яресько не виключила, що бенефіціарними власниками частини зовнішніх боргів країни є люди з оточення екс-президента Віктора Януковича. Про це вона сказала в інтерв'ю ТСН.

"Все це можливо, тому що ці облігації можна купувати-продавати. Вони на Ірландській фондовій біржі продаються. Я не можу знати, хто є бенефіціарним власником", - відповіла Яресько на питання журналіста про те, чи може належати частина боргів України найближчому оточенню Януковича, зокрема - Сергію Арбузову.

Вона також підкреслила, що призупинення платежів міжнародним зовнішнім кредиторам, яка фактично означає технічний дефолт, ніяк не вплине на банківську систему країни.

"Так, призупинення платежів тільки за тієї групи зовнішніх зобов'язань, що підлягають реструктуризації. Ніхто нічого не говорить про призупинення інших платежів: внутрішніх, банківських... Це технічний дефолт. Але не треба боятися цього слова. Це ніяк не впливає на нашу банківську систему. Воно ніяк не впливає на депозити наших громадян, це ніяк не впливає на грошову одиницю, на нашу гривню. Дехто використовує навмисно, щоб залякати людей, коли цього не потрібно робити", - зазначила міністр.

Нагадаємо, раніше Яресько заявила, що комерційні кредитори блокують вирішення питання про реструктуризацію державного боргу України. Вона допустила введення мораторію на обслуговування зовнішніх боргів, якщо не вдасться незабаром домовитися з кредиторами.