ua en ru

Рішення Ради можуть призвести до ескалації конфлікту, - Медведчук

Всього за 30 хвилин 17 березня народні обранці проголосували за три документи, які продемонстрували всьому світу, що офіційний Київ не має наміру виконувати мінські домовленості. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"Замість законів, які чекав весь світ, Рада прийняла низку політичних рішень, які можуть лише загострити протистояння і призвести до ескалації конфлікту на Донбасі", - підкреслив він.

Політик вважає, що, фактично, можна говорити про спробу зриву домовленостей, досягнутих у Мінську 12 лютого.

"Зміни, внесені до статті 10 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", по суті, перекреслили всі компромісні для обох сторін положення, які були в законі від 16 вересня.

Таким чином, зазначає політик, усі положення чинного закону рішенням депутатів скасовуються і вступлять в силу тільки після проведення виборів. "Щоб уникнути будь-яких інсинуацій, відразу зазначу: представники ДНР і ЛНР ніколи не виступали проти виборів за українським законодавством. Питання в іншому: коли будуть проведені такі вибори, так і будуть проведені взагалі?", - підкреслює Медведчук, відзначаючи, що в прийнятому 17 березня 2015 р. законі визначена дата місцевих виборів - 7 грудня 2014 р.

Лідер руху вважає, що все це змушує засумніватися, що Київ дійсно зацікавлений в тому, щоб на Донбасі пройшли вибори.

"У тому, що Київ не збирається вести діалог з Донбасом, більше немає ніяких сумнівів. Ще одне тому підтвердження - визнання Києвом тимчасово окупованими територіями населених пунктів ДНР і ЛНР. Прийняття такого рішення говорить про багато що. В першу чергу - про те, що "партія війни" у владі знову набирає силу, а значить, вже найближчим часом можна очікувати дестабілізації ситуації та ескалації конфлікту на Донбасі", - резюмував він.