ua en ru

Рішення приймальних комісій ВНЗ можуть засекретити для абітурієнтів

З проекту умов прийому на 2014 р. зникла норма, що зобов'язує приймальні комісії оприлюднювати свої рішення на стендах та веб-сайті навчального закладу - джерелах, з яких абітурієнти отримували інформацію про хід вступної кампанії. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна".

У минулому році всі зацікавлені могли відслідковувати інформацію про конкурсну ситуацію у кожному вузі з декількох джерел: на сайті вузу або стенді приймальної комісії і до інформаційної системи "Конкурс".

Найближчим часом Міністерство освіти має затвердити умови прийому у вищі навчальні заклади на 2014 р. Це своєрідна "Конституція" вступної кампанії. На її основі кожен вищий навчальний заклад розробляє власні правила прийому.

Хочуть позбутися нової кампанії і від системи "Конкурс". Як відзначають експерти громадянської мережі "Опора", це була єдина система-першоджерело, що містить зведену інформацію про конкурсну ситуацію у кожному вузі країни. Сайт "Конкурсу" був дуже популярний. За інформацією адміністратора сайту, тільки в липні 2013 р. зафіксовано 95 млн переглядів сторінок, 6,5 млн відвідувачів. Одночасно на сайті бувало 4-6 тис. відвідувачів в липні і 10-12 тис. - в період зарахування в серпні.

Система "Конкурс" отримувала дані з Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЕГЕБО), створена вона була в 2008 р. з ініціативи Міністерства освіти (наказ № 514 від 11 червня 2008 р.).

Існує кілька офіційних причин, за якими МОН хоче відмовитися від системи "Конкурс".

Перша: адміністратор ІС "Конкурс" є громадська організація зі Львова "Центр освітньої політики". Форма власності цієї організації - приватна, а "в умовах прийому до вищих навчальних закладів України не позиціонуються переважні права окремих приватних структур щодо інформування громадськості про хід вступної кампанії".

Друга: інформація, освітлювана в системі "Конкурс", є копією інформації з ЕГЕБО і "не може містити некоректних даних про хід вступної кампанії". З чого випливає, що і без "Конкурсу" можна обійтися.

Третя причина: наказом МОН №514 не визначено розробник і розпорядник інформаційної системи "Конкурс".

Однак можна було б в наступному році продовжити підтримувати роботу системи за рахунок коштів проекту, а потім передати на баланс МОН. Міністерство створить свою власну відкриту інформаційну систему або просто зробить відкритої ЕГЕБО в частині вступної кампанії. Така система може стати успішним бізнес-проектом, однак інформація, про яку йде мова, є суспільно важливою, і повинна бути загальнодоступною.