ua en ru

Рішення суду з Голодомору відкриває шлях для компенсацій постраждалим, - глава СБУ.

Рішення Київського апеляційного суду про геноцид українських селян у 1932-33 рр. на території УССР відкриває чіткий правовий шлях щодо отримання компенсацій потерпілими від Голодомору. Про це заявив на брифінгу голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Важливість цього (судового) рішення полягає ще й в тому, що ним відкрито чіткий правовий шлях щодо отримання компенсацій потерпілими від Голодомору", - сказав він.

За його словами, СБУ продовжує збирати докази щодо Голодомору 1932-33 рр. - зокрема щодо тих держав і компаній, які купували майно, що було конфісковано у потерпілих. В.Наливайченко зазначив, що за наявності доказів, документів щодо торгівлі таким майном виникають правові підстави для судових позовів щодо отримання компенсацій. "Навряд чи компенсації сплачуватимуть держави", - уточнив він. Як свідчить світова практика, відповідачами в таких випадках є компанії, зазначив голова СБУ. Він навів приклад виплати американськими компаніями компенсацій громадянам ПАР, які постраждали від режиму апартеїду.

В.Наливайченко зазначив, що рішення суду може бути оскаржено впродовж семи днів із дати його прийняття.

Він зазначив, що звернеться до суддів, який вів цю справу, щоб він надав дозвіл опублікувати доказову базу із даної справи та спрямувати її до міжнародних судів і міжнародних організацій.

Голова СБУ наголосив, що кримінальну справу було закрито за нереабілітуючими обставинами у зв'язку зі смертю обвинувачуваних.

В.Наливайченко підкреслив, що судове рішення щодо Голодомору 1932-33 рр. не призведе до ускладнення українсько-російських відносин, оскільки ним не звинувачується жодна держава. Винними визнано окремих осіб.

Нагадаємо, 13 січня 2010 р. апеляційний суд м. Києва розглянув та прийняв рішення у кримінальній справі, яка розслідувалась Службою безпеки України щодо знищення голодом у 1932-33 роках на території УСРР мільйонів українських селян. Суд визнав сам факт геноциду, розкрив механізми, що були використані для масового вбивства селян.

Організаторами злочину визнано Йосипа Сталіна, В'ячеслава Молотова, Лазаря Кагановича, Петра Постишева, Станіслава Косіора, Власа Чубаря та Менделя Хатаєвича.

Згідно з висновком проведеної у перебігу досудового слідства судової науково-демографічної експертизи Інститутом демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України, внаслідок вчиненого геноциду в Україні безпосередньо від голоду загинули 3 мільйони 941 тисяча людей.