ua en ru

Вирішення питання спільного використання ІТМ вимагає дієвого механізму держрегулювання, - Держпідприємництва

Вирішення питання спільного використання інфраструктури телекомунікаційних мереж (ІТМ) вимагає дієвого механізму державного регулювання. Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

Голова Держпідприємництва Михайло Бродський не погодив повторно представлений на розгляд і погодження проект Закону України "Про спільне використання інфраструктури телекомунікаційних мереж".

На думку головного розробника законопроекту - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), прийняття даного законопроекту дозволить на законодавчому рівні закріпити основні принципи спільного ІТМ, визначити повноваження держорганів і органів місцевого самоврядування, права та обов'язки суб'єктів, у власності яких знаходяться елементи ІТМ, щодо створення умов спільного використання відповідної інфраструктури.

Нагадаємо, що ще в травні Держпідприємництва розглядало розроблений НКРЗ законопроект про спільне використання ІТМ.

У запропонованій редакції даний документ, по позиціях окремих учасників ринку телекомунікаційних послуг, був орієнтований більше на надання регулятору додаткових повноважень, ніж на рішення неврегульованих проблем доступу суб'єктів господарювання, що функціонують у сфері телекомунікацій, в інфраструктуру житлового фонду всіх форм власності та ефективне спільне використання будинкових розподільчих мереж. Тому Служба запропонувала розробнику доопрацювати проект закону з урахуванням пропозицій ринку.

Зауважимо, що повторно представлений на розгляд і погодження проект Закону не підтримана в запропонованій редакції, оскільки покладений в основу механізм державного регулювання не сприятиме досягненню задекларованих цілей.

Так, в контексті норм законопроекту не передбачено чіткого поділу ІТМ на активну та пасивну частину, кабельну каналізацію електрозв'язку, кабельні канали та електроопори.

Також, законопроектом не передбачена обов'язковість надання доступу до існуючих кабельних каналах операторам (провайдерам), які мають намір надавати телекомунікаційні послуги на відповідній території, може створити сприятливий грунт для монополії в частині використання та прийняття рішення про допуск інших операторів власником відповідного каналу.

На думку Держпідприємництва, законопроект повинен містити норми, які чітко регламентують спільне використання кабельних каналів, зокрема в будинкових розподільчих мережах, без обмеження допуску до них інших операторів (провайдерів). Таке спільне використання повинно здійснюватися на підставі та умовах відповідних угод між власником кабельного каналу (ККЕ, електроопори) і оператором (провайдером).

Необхідно також передбачити, що якщо власник кабельного каналу (ККЕ, електроопори) і оператор (провайдер) не змогли дійти згоди про умови співпраці за певний час, спільне використання повинно здійснюватися на умовах, що визначаються регулятором (НКРЗІ).