ua en ru

Рішення суду про арешт та передачу майна МСЗ "Океан" екс-президенту заводу оскаржено

Рішення суду про арешт та передачу майна МСЗ "Океан" екс-президенту заводу оскаржено Ліквідатор ПАТ МСЗ "Океан" Ірина Сербін подала апеляційну скаргу на рішення суду

Ліквідатор ПАТ МСЗ "Океан" Ірина Сербін подала апеляційну скаргу на рішення Печерського районного суду Києва від 9 вересня 2016 р., яким майно ПАТ " МСЗ "Океан" було заарештовано і передано на "відповідальне зберігання" Леоніду Шумило (є директором ТОВ "Океан-Судремонт"). Про це Сербін Ірина заявила на прес-конференції в Києві.

"Рішення Печерського суду стало для мене певною несподіванкою. Мене особисто - як особу, уповноважену на ліквідацію ПАТ " МСЗ "Океан", ніхто не попереджав про розгляд справи, яка безпосередньо зачіпає довірений мені об'єкт, за збереження майна якого я несу відповідальність. Мене також не повідомили про вже прийняте рішення. Про нього я дізналася випадково зі ЗМІ та джерел у Фейсбуці. Хоча мені принаймні повинні були донести до відомості дане рішення. Лише після того, як я випадково дізналася про рішення суду - мій представник ознайомився з матеріалами справи. Я була шокована не стільки арештом майна, скільки передачею його на "відповідальне зберігання", причому не важливо навіть, кому. Жодним Законом України, в тому числі КПК, взагалі таке "відповідальне зберігання" не передбачено", - заявила Ірина Сербін.

Вона пояснила, що у процедурі банкрутства майно перебуває в особливому правовому статусі, і накладення будь-яких обтяжень та арештів не допускається, а будь-які дії з майном можливі тільки за рішенням суду, який розглядає провадження у справі про банкрутство. Тобто, Господарський суд Миколаївської області.

"Печерський суд поставив всі сторони справи в певну колізію. Оскільки єдина особа, яка відповідає за збереження майна - визначила Верховна Рада України, Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". І ця особа - ліквідатор, тобто я. І будь-які рішення Печерського суду таку відповідальність з мене не знімають", - заявила Ірина Сербін.

У свою чергу голова комітету кредиторів ПАТ НСЗ "Океан" Ігор Волошин заявив, що особа, якій було передано майно Заводу на "відповідальне зберігання" - раніше була причетна до доведення Заводу "Океан" до банкрутства і пов'язана з російським "Газпромом".

"Коли стало зрозуміло, що ліквідаційна процедура рухається до логічного завершення, то група осіб, близька до російського «Газпрому», вирішила повернути контроль над Заводом. Почалося все з того, що реєстр кредиторів оскаржила офшорна компанія "Бельмонт Індастріз Інк." (Беліз), яку пов'язують з власником акцій ПАТ "МСЗ "ОКЕАН" ZONEL OPERATIONS LIMITED (Кіпр) і російським ВАТ "Газпром". Представником компанії "Бельмонт Індастріз Інк." є громадянин Російської федерації Сергій Копилов, який у 2010-2011 роках обіймав посаду голови Наглядової ради ПАТ "МСЗ "ОКЕАН". Президентом заводу в цей період був Леонід Шумило. У свою чергу, Леонідом Шумилом в 2016 році були подані у справу про банкрутство сфальсифіковані документи про те, що йому повинні виплатити борг по зарплаті в сумі понад 700 тис. грн. У червні 2016 року суд визнав вимоги Шумила необґрунтованими, а також повідомив правоохоронні органи про встановлені факти можливого вчинення злочину даною особою", - пояснив Ігор Волошин.

Про причетність Леоніда Шумила до доведення "Океану" до банкрутства заявили і представники трудового колективу ПАТ " МСЗ "Океан". Вони оприлюднили відеозвернення, у якому висловили незгоду з рішенням Печерського суду, і вважають його початком рейдерського захоплення підприємства.

"Ми дізналися з інтернету про рішення Печерського суду, яким наш завод заарештували і передали "на зберігання" пану Шумилу. Ми знаємо його, він очолював завод... Це при ньому нам почали затримувати зарплату і перевели на 3-денний робочий тиждень... При ньому почала зриватися нормальна робота підприємства. Ми проти передачі заводу Шумилу. Ми хочемо працювати на суднобудівному заводі, і не допустимо дерибан підприємства, і його здачу на металобрухт!", - заявили представники трудового колективу.

"Ми підтримуємо ліквідатора і хочемо завершення ліквідаційної процедури. Сьогодні ця процедура проходить відкрито, як нам трудовому колективу все пояснюють, запрошують на засідання суду - ми все бачимо, все відбувається зрозуміло. І коли Океан буде проданий - ми зможемо отримати свої чесно зароблені гроші", - пояснив трудовий колектив.

У свою чергу Ірина Сербін запросила всіх, хто хотів би "отримати контроль" над ПАТ" МСЗ "Океан" - на відкриті торги, з яких буде проданий Завод як цілісно-майновий комплекс, як тільки процедура ліквідації буде розблокована.

"Я звертаюся до всіх зацікавлених сторін: утримайтеся від вирішення будь-яких проблем неправовим способом. Не затягуйте процедуру банкрутства шляхом зловживання своїми процесуальними правами у кримінальному провадженні. Всіх зацікавлених в отриманні контролю над майном ПАТ МЗС Океан - офіційно запрошую прийняти участь у відкритих торгах і перемогти ціною", - заявила Ірина Сербін.

Нагадаємо, раніше голова комітету кредиторів ПАТ НСЗ "Океан" Ігор Волошин заявив, що на Заводі готуються до захисту від рейдерського захоплення. Повідомлялось, що офшорна компанія "Бельмонт Індастріз Інк.", яку пов'язують із російським "Газпромом", хоче повернути вплив на Миколаївський суднобудівний завод "Океан", що знаходиться в процедурі ліквідації.