ua en ru

Рішення суду по Абдуллаєву викликало негативну реакцію правозахисників, - експерт

Рішення суду по Абдуллаєву викликало негативну реакцію правозахисників, - експерт Експерт прокоментував рішення Апеляційного суду Києва по Абдуллаєву

Експерт прокоментував рішення Апеляційного суду Києва

Рішення Апеляційного суду Києва про скасування раніше прийнятого рішення Печерського суду про переведення Акбара Абдуллаєва під домашній арешт і повернення узбецького політв'язня назад в СІЗО викликало негативну реакцію з боку українських і міжнародних правозахисників. Про це в коментарі українським ЗМІ заявив директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Геєць.

"Рішення Апеляційного суду дуже неоднозначне, якщо неправомірне. Умов домашнього арешту Абдуллаєв не порушував. Об'єктивних причин для зворотного переведення Абдуллаєва в СІЗО просто немає. Також суд чомусь проігнорував той факт, що Абдуллаєв зробив попередній запит про надання політичного притулку. За справою Абдуллаєва пильно спостерігають, і українські, і міжнародні правозахисники, особливо з Євросоюзу. В кінці квітня організація Amnesty International зробила заяву з закликом до української влади про звільнення політв'язня Акбара Абдуллаєва. Поки що чіткої відповіді немає досі. Навпаки. Ситуація тільки погіршується. Думаю, що за цим, перш за все, психологічним тиском, опосередковано стоять Узбецькі влади", - заявив він.

Раніше повідомлялося, що Абдуллаєв, родич покійного Президента Узбекистану Іслама Карімова, узбецький підприємець і опальний політичний діяч був оголошений в міжнародний розшук Узбецькою авторитарними владою.

Він був затриманий київськими правоохоронцями в січні цього року в аеропорту "Жуляни". Після свого арешту Абдуллаєв подав запит в міграційну службу України про надання йому статусу політичного біженця. Зараз після кількох судових засідань і винесених рішень Абдуллаєва знову помістили під варту в СІЗО.