ua en ru

Рішення про роль ICU у відмиванні "грошей Януковича" буде прийнято після висновків експертів, - Луценко

Рішення про роль ICU у відмиванні "грошей Януковича" буде прийнято після висновків експертів, - Луценко Фото: ГПУ чекає висновків експерта щодо дій компанії ICU (КМУ)

НКЦПФР вважає дії брокера законними

Генеральна прокуратура поки не має претензій до брокерської компанії ICU у справі про відмивання коштів екс-президентом Віктором Януковичем та його оточенням. Про це сьогодні на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ще до виходу матеріалів"Аль-Джазіри", тим більше до публікації "Української правди", слідство допитало працівників Нацбанку, "Ощадбанку" і ICU і отримало відповіді. Після цього, ще навесні минулого року ми замовили перевірку дій ICU з боку уповноваженого органу центральної влади, НКЦПФР, ця перевірка була проведена. Результати цієї перевірки коротко звучать, що в діях брокера немає порушень чинного законодавства ", - заявив Луценко.

За його словами, матеріали перевірки були направлені в експертну установу, яка може дати відповідь об'єктивний, чи були в діях брокера чи працівників банків порушення чинного законодавства при оформленні угод купівлі ОВДП за "брудні" гроші.

Луценко також повідомив, що слідство буде приймати рішення про притягнення чи не притягнення до відповідальності посадових осіб компанії ICU і держбанку після отримання остаточного висновку експертної установи. В залежності від цих висновків ГПУ ухвалить рішення про закриття епізоду про відповідальність працівників банків і компаній ICU або пред'явлення їм підозри.

Нагадаємо, 10 січня арабське видання Al Jazeera опублікувало скандальне розслідування, згідно з яким українська інвестиційна компанія ICU (Investment Capital Ukraine) причетна до виведення Віктором Януковичем 1,5 млрд доларів з України.

При цьому, в період, коли відбувалися зазначені дії, керувала компанією нинішня глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.

У свою чергу, Гонтарєва заявила, що в її обов'язки на посаді голови правління компанії ICU не входило укладання договорів купівлі/продажу цінних паперів і здійснення брокерської діяльності.