ua en ru

Рішення ЄП продовжити місію Кокса-Квасьнєвського говорить про бажання ЄС працювати з Україною, - політолог

Рішення Європарламенту продовжити місію Кокса-Кваснєвського до саміту у Вільнюсі свідчить про те, що Європейському Союзу підписання угоди не менш важливе, ніж Україні. Про це заявив глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Тому боротьба буде продовжуватися і надалі. Справа все в тому, що гальмування процесу євроінтеграції пов'язано з пошуком балансу інтересів у відносинах, як з Заходом, так і з Росією. Українське керівництво шукає оптимальний баланс: ми не поспішаємо з асоціацією, поки не відбудеться нормалізація відносин з Росією. Якщо це станеться, то у Януковича буде мотив відкласти підписання. ЄС повинен надати чіткі гарантії, що нам дадуть кредит МВФ, компенсують втрати від можливих ускладнень з Росією. Тоді можна буде вирішувати питання Тимошенко", - зазначив він.

Разом з цим, Фесенко зазначив, що підписання може відбутися з певними застереженнями навіть без звільнення Тимошенко до Вільнюського саміту.

Водночас, за його словами, у опозиції достатньо людей, зацікавлених у тому, щоб екс-прем'єр залишилася у в'язниці.

"Про це мало хто говорить, але навіть, якщо її випустять на лікування до Німеччини, то це буде додатковим головним болем для Арсенія Яценюка. Адже в такому разі всі рішення буде приймати не він, а Юлія Володимирівна. Тому для нього це буде серйозний виклик, проблема, - сказав він. - Для інших лідерів опозиції - це також головний біль, адже вона буде впливати на ситуацію в опозиційному таборі. Зараз троє лідерів опозиційних фракцій як узгоджують рішення, а з нею ситуація буде більш складною і суперечливою. Тому все зводиться до того, що "ось ми робимо якісь кроки, але якщо влада не відпустить Тимошенко, то й добре".

Нагадаємо, що рані Фесенко зазначав, що оточення Тимошенко не приховує, що якщо її не відпустять, вони готові пожертвувати підписанням угоди про асоціацію з ЄС цього року.