ua en ru

Рішення "Батьківщини" просити ЄС не підписувати УА з Україною до звільнення Тимошенко на руку прихильникам МС, - експерт

Рішення парламентської фракції "Батьківщина" просити Євросоюз не підписувати договір про асоціацію з Україною до звільнення Юлії Тимошенко - на руку тим, хто тягне Київ у Митний союз. Таку думку висловив директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко, коментуючи повідомлення депутата Анатолія Гриценка у Facebook.

"В умовах повного провалу акцій опозиція вирішує показати свою значимість. Однак такою позицією "Батьківщина" просто грає на руку тим силам, які тягнуть Україну в Митний союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном. В даній ситуації "Батьківщина" виступає союзником певних кіл у Російській Федерації. Там чудово розуміють, що якщо угода про асоціацію не буде підписана в листопаді цього року, то його однозначно відкладуть на невизначений час", - заявив Бондаренко.

Бондаренко нагадав, що сама ув'язнена Тимошенко кілька разів зверталася до Європи з проханням підписати договір незалежно від її майбутнього. Зауважимо, що у своєму останньому листі з в'язниці під назвою "День Європи" та опублікованому 29 травня, екс-прем'єр закликала владу і опозицію "визначити загальний план дій з інтеграції України в Європейський Союз".

На думку Бондаренко, фракція "Батьківщина" на чолі з Арсенієм Яценюком "давно грає власну гру, яка слабо співвідноситься з позицією Тимошенко".

"У даній ситуації, коли вони кажуть, що хочуть звільнення Тимошенко, таким чином, вони кривлять душею. Адже коли 22 листопада минулого року Борис Тарасюк і Григорій Немиря виступили з заявою схожого характеру, колеги по фракції піддали їх критиці. "Батьківщина" просто хоче стати важливим чинником у міжнародній політиці", - сказав Бондаренко.

Зауважимо, що за словами Анатолія Гриценка, рішення вимагати від Євросоюзу не підписувати договір про асоціацію з Україною, поки Тимошенко у в'язниці, було прийнято практично одноголосно на засіданні фракції "Батьківщина" 3 червня. Утримався тільки сам Гриценко.

"Таку позицію тепер повинні дотримуватися всі члени фракції - у спілкуванні з іноземними послами, представниками Євросоюзу, журналістами, під час міжнародних зустрічей, на семінарах і круглих столах", - написав Гриценко.

Політик пояснив, чому він утримався при голосуванні: "Моя позиція, як і нашої партії "Громадянська позиція", залишається послідовною і незмінною протягом років: Угода про асоціацію з ЄС має бути підписана, попри наявність в Україні серйозних внутрішніх проблем, в т.ч. незаконно засуджених політв'язнів", - зауважив він.
"Угоду про асоціацію з Євросоюзом стратегічно важливе для України та Українського народу на довгострокову перспективу. Це "точка неповернення" в наміри Кремля втягнути Україну у всілякі євразійські, митні та інші союзи. Це вибір не географічний - вибір системи цінностей", - підкреслив він.

"Ця угода не з Януковичем, а з Україною - не Янукович починав євроінтеграцію і не він її буде завершувати. Після підписання Угоди з ЄС шанси на звільнення Юлії Тимошенко збільшуються, як і збільшується шанс на зміну нинішньої влади мирним шляхом", - заявив Гриценко. Він підкреслив, що сама Тимошенко (як і Луценко) раніше письмово зверталася до лідерів Євросоюзу - з проханням підписати Угоду про асоціацію з Україною.

Колеги по фракції вже встигли розкритикувати Анатолія Гриценка. Так, депутат Леонід Ємець заявив: "Хочу йому нагадати, що питання не персонально в Тимошенко, а в тому, що в Україні існує тоталітаризм, де у в'язниці потрапляють невинні люди, а справжні бандити, казнокради, корупціонери сидять у владних кабінетах і керують державою. Європа ніколи не сприйме у своєму складі таке держава".