ua en ru

Реорганізація НАК "Нафтогаз України" не дає підстав для перегляду існуючих контрактів з "Газпром", - Купріянов

Офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов коментуючи п'ятничну заяву прем'єр-міністра України Миколи Азарова заявив, що у разі реорганізації українського контрагента "Газпрому" НАК "Нафтогаз України", згідно з діючими контрактами, повинен бути забезпечений правонаступник, і це не є підставою для перегляду існуючих домовленостей. Купріянов заявив, що питання, пов'язані з реорганізацією НАК "Нафтогаз України", чітко прописані в діючих контрактах з "Газпромом".
"Так, відповідно до пункту 9.6 контракту на поставку газу і пунктом 13.5 контракту на транзит газу, у разі зміни організаційно-правової форми, злиття або будь-якого іншого перетворення однієї зі сторін, вона зобов'язана належним чином забезпечити правонаступництво, а права і зобов'язання за контрактом передати новоутвореній структурі", - сказав Купріянов.
Він пояснив, що ці пункти контракту покладають чіткі зобов'язання української сторони - забезпечити правонаступність в будь-якому випадку.
"Абсолютно ніяких підстав для перегляду чинних договорів у разі внутрішньої реорганізації НАК "Нафтогаз України" немає і не може бути. Все це дуже добре відомо українській стороні", - підкреслив Купріянов.
Нагадаємо, про можливість ліквідації державної компанії, що займається видобутком, транспортуванням і переробкою нафти і газу, "Нафтогазу України", заявив 2 вересня прем'єр-міністр Микола Азаров.
"Зараз уряд працює над структурою. Абсолютно вочевидь, що буде самостійна газовидобувна компанія, самостійна компанія, яка займатиметься транзитом газу", - пояснив Азаров. За його словами, "хоч би навіть через це треба переукладати відомі угоди (від січня 2009 р. між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром"), тому що з'являється новий суб'єкт". "А "Нафтогаз" як суб'єкт господарської діяльності припинить своє існування", - продовжив прем'єр-міністр.
У НАК "Нафтогаз України" не змогли прокоментувати сьогоднішню заяву Азарова про можливу ліквідацію компанії. "Це заява прем'єр-міністра, ми не можемо його коментувати", - повідомили РБК в прес-службі НАК "Нафтогазу України".
У "Газпромі" поки також не коментують заяву Азарова про те, що реструктуризація "Нафтогазу" повинна спричинити зміну "газових контрактів".
"Газпром" і "Нафтогаз України" обговорювали створення спільного підприємства в рамках можливого об'єднання двох компаній. Вперше пропозицію про об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу України" висловив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін 30 квітня 2010 р. в м. Сочі на засіданні комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії. Досі тема об'єднання двох компаній знаходиться у стадії обговорення, сторони так і не прийшли до спільного знаменника в цьому питанні.