ua en ru

Рентабельність вирощування пшениці, кукурудзи та соняшнику в 2013 р. істотно знизилася, - УКАБ

Рентабельність вирощування пшениці, кукурудзи та соняшнику в 2013 р. істотно знизилася.

Рентабельність вирощування пшениці, кукурудзи та соняшнику в 2013 р. істотно знизилася. Про це свідчать результати опитування незалежних сільськогосподарських підприємств, проведеного агентством AgriSurvey в січні 2014 р., передає прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Згідно з результатами опитування, рентабельність вирощування основних сільськогосподарських культур (пшениця, кукурудза, соняшник, соя, рапс) в 2013 р. зросла лише у 23% аграріїв, тоді як більше половини опитаних виробників сільгосппродукції вказали на зниження рентабельності по кожній з основних культур.

Так, станом на січень 2014 р. найбільша кількість опитаних власників незалежних сільськогосподарських підприємств (57%) скаржилися на зниження прибутковості вирощування пшениці. Згідно наданої фермерами інформації про фінансові показники їх підприємств, рентабельність вирощування пшениці в цьому році знизилася приблизно на 5,7%.

За підрахунками УКАБ, рентабельність пшениці в 2013 р. складе 5%, на противагу 11% в 2012 р.

Регіональні відмінності між результатами вказують на істотний спад прибутковості основних культур в Сумській та Полтавській областях. Фермери цього регіону найбільш негативно оцінили рентабельність вирощування пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої в 2013 р. Натомість аграрії з центральних та південно-центральних областей оцінюють прибутковість свого виробництва найбільш оптимістично.