ua en ru

Рекс Тіллерсон в Україні: подробиці візиту

Рекс Тіллерсон в Україні: подробиці візиту Фото: Тіллерсон і Порошенко (president.gov.ua)

Рекс Тіллерсон провів зустріч з Петром Порошенком

Державний секретар США Рекс Тіллерсон провів зустріч з президентом України Петром Порошенком. Детальніше про візит глави Держдепу США - в матеріалі РБК-Україна.

Тіллерсон в Україні: теми візиту

Держсекретар США Рекс Тіллерсон сьогодні провів зустріч з Петром Порошенком. Попередньо стало відомо, що на зустрічі з українським президентом Тіллерсон обговорить з прихильність Вашингтона територіальній цілісності і суверенітету країни.

Під час зустрічі з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном Петро Порошенко заявив, що Україна детально проінформована про переговори на саміті G20.

"Ми сьогодні дуже детально проінформовані про що говорилося (на саміті G20 - ред.)", - сказав Порошенко.

Він додав, що приїзд Тіллерсона означає підтвердження готовності виконувати домовленості, досягнуті під час його візиту до Вашингтона.

Петро Порошенко під час зустрічі з Рексом Тіллерсоном також заявив, що Росія повинна припинити вбивства на Донбасі.

"Це (візит Тіллерсона - ред.) свідчить про підтримку української держави, нашої спільної боротьби за демократичні цінності і ми впевнені, що і Росія повинна продемонструвати готовність припинити вбивства на Донбасі",- повідомив Порошенко.

Він зазначив, що для вирішення конфлікту на Донбасі необхідна політична воля Москви.

"Змушений констатувати, пан держсекретар, що ми поки не бачимо змін у поведінці Російської Федерації",- додав Порошенко.

Україна і США також домовилися протистояти будівництву "Північного потоку-2".

"Наше енергетичне співробітництво пов'язано в тому числі і тим, щоб не допустити будівництва "Північного потоку-2",- сказав Порошенко і додав, що будівництво цього об'єкта має насамперед політичні цілі.

Тіллерсон закликав Росію виконувати мінські угоди

Росія повинна зробити перший крок у вирішенні конфлікту на Донбасі. Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон під час сьогоднішнього візиту в Україну.

"Необхідно, щоб Росія зробила перший крок у вирішенні конфліктів на сході України, а саме у відведенні своїх військ. це дуже важливо для нас",- заявив Тіллерсон.

Держсекретар США закликав Росію виконувати мінські угоди і не перешкоджати роботі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донбасі.

Питання Криму знаходиться на порядку денному, - Тіллерсон

Держсекретар США Рекс Тіллерсон на зустрічі з Петром Порошенком запевнив президента України, що питання Криму постійно знаходиться на порядку денному.

Також сторони скоординували дії по деокупацію Криму. Повідомляється, що Порошенко подякував Тіллерсону за ефективні переговори.

Що стосується антіросійських санкцій, то, за словами Тіллерсона, вони триватимуть до тих пір, поки Росія не виконає всі умови.

"Санкції проти Росії будуть залишатися в силі, поки Росія не виконає всі умови", - заявив Тіллерсон.

У свою чергу, Порошенко уточнив, що США збережуть санкції проти Росії до повної деокуппаціі України.

"Поки не буде звільнена українська територія, мови про зняття санкцій вестися не буде", - сказав президент Украиїни і підкреслив, що санкції проти Росії, перш за все, пов'язані з забезпеченням миру в Україні.

Порошенко також проанонсував телефонну розмову в рамках "нормандського формату" в липні 2017 року.

"Найбільш ймовірно, що в липні відбудуться переговори в телефонному форматі на рівні глав держав, за результатами яких буде організовано саміт", - повідомив Порошенко.

Він додав, що поки невідомо, де пройде саміт "нормандської четвірки". За його словами, під час саміту буде обговорюватися питання безпеки в мінському процесі.