ua en ru

Регулятор США виграв позов проти великих банків за неправомірну видачу позик на 200 млрд дол

Федеральне агентство з фінансування житла США виграло позов проти 17 найбільших кредитних організацій у справі про неправомірну видачу субстандартних позик на суму близько 200 млрд дол., передає Reuters. У списку основних організацій, що перевіряються були агентства іпотечного кредитування Fannie Mae і Freddie Mac, в 2008 р. фактично націоналізовані державою. Котирування цінних паперів цих компаній, ще не оговтавшись після кризи, почали помітно просідати на торгах.
Разом з названими агентствами в позові фігурують Bank of America, Countrywide і Merrill Lynch, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase і Royal Bank of Scotland та інші організації, які спотворювали результати перевірки іпотечних облігацій, а потім позбувалися "токсичних активів" з гарантованими зобов'язаннями для проведення сек'юритизації цінних паперів з хорошим рейтингом. За оцінками експертів, без такої махінації цінні іпотечні облігації не змогли б продаватися на ринку, оскільки за умовами забезпечення гарантій не задовольняли ніяким вимогам інвесторів.
"Fannie Mae і Freddie Mac - яскравий приклад витончених інвестицій. Випустивши трильйони у вигляді іпотечних облігацій, вони роздмухували кулю, докуповуючи ще сотні мільярдів доларів", - йдеться в заяві Моура Хупер, адвоката Deutsche Bank.
Судові позови до найбільших на американському ринку банків виглядають наступним чином Bank of America - на суму понад 57 млрд дол, JPMorgan - 33 млрд дол., Royal Bank of Scotland - 30,4 млрд дол.
Фінансова криза, що вибухнула з проблем на ринку іпотечного кредитування США в 2008 р., стала причиною найбільшої за останні роки рецесії у світовій економіці.