ua en ru

Реєстрація шлюбу за день сприяє кращому захисту прав і свобод переселенців, - юрист

Реєстрація шлюбу за день сприяє кращому захисту прав і свобод переселенців, - юрист Переважна більшість критики проекту стосується культурно-емоційної, а не правової складової

Залежно від регіону послугою "експрес-шлюбу" скористалися від 11 до 40% тих, хто одружується

Проект Міністерства юстиції України – реєстрація шлюбу за один день - сприяє кращому захисту прав, свобод, та захисту інтересів жителів тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Про це заявила доктор юридичних наук, професор, академік НАПрНУ, завідувач відділу Інституту держави і права імені В.М.Корецького Наталія Оніщенко.

Переважна більшість критики проекту, за словами Оніщенко, стосується культурно-емоційної, а не правової складової.

"Поширюється думка, що "експрес шлюб" може призвести до "експрес розлучення". Проте, на це можна відповісти так: чи достатньою для обміркування 30 днів, а можливо 60 чи 90? Здається межа у 30 днів не є панацеєю що дозволить "з’їсти разом пуд солі", - додає фахівець.

Оніщенко відзначає, що дійсно в низці країн існує довгий підготовчий етап, який передує укладанню шлюбної угоди.

"Так, у державах англосаксонської (англо-американської) правових систем підготовчий етап передбачає отримання ліцензії – спеціального дозволу сторін на укладання шлюбу від церковних чи світських владних органів, здійснюючих таку реєстрацію. Для цього молодята приносять клятву в церкві чи присягу державним органам, що здійснюють реєстрацію шлюбу, в тому, що не мають будь-яких перешкод для укладання шлюбу. Подібні дозволи дійсні протягом певного строку, встановленого законом – від місяця до року", - розповідає юрист.

Експерт акцентує, що в чинному законодавстві (ст..32 Сімейного Кодексу України) і до цього передбачалися винятки щодо скорочення одномісячного строку за наявності поважних причин, наприклад, вагітності нареченої.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 13 липня минулого року ухвалив можливість реєстрації шлюбу за одну добу.

Сьогодні, залежно від регіону, такою процедурою скористалися від 11 до 40% тих, хто одружується.