ua en ru

Реформувати Конституцію потрібно після врегулювання ситуації в Україні, - Мусіяка

Проводити конституційну реформу потрібно після врегулювання ситуації в Україні. Таку думку висловив один з авторів тексту Конституції України Віктор Мусіяка.

"Потрібно спочатку навести порядок в державі і потім спокійно розпочати конституційний процес. Ми весь час проводимо зміни в Конституцію в пікових ситуаціях. Але оскільки всі налаштовані на зміни, особливо на децентралізацію, вже важко собі уявити, що цей процес зупиниться, - повідомив експерт. - Навіть є ідея провести цілий референдум з ухвалення Конституції вже в остаточному варіанті. Я вважаю всі ці пропозиції доречними, але це треба спокійно обговорювати в спеціальній професійній атмосфері, і потім вже остаточний варіант робити таким, який буде в нормальній ситуації прийнятий".

Коментуючи пропозицію кандидата в президенти від Партії регіонів Михайла Добкіна розширити повноваження регіонів, але із збереженням унітарності, Мусіяка зазначив: "Децентралізація влади не суперечить унітарному устрою держави. Мова йде про те, щоб центральна влада, так би мовити, не влазила в ліжко до кожного громадянина. Мова йде про територіальні громади, які, по суті, повинні займатися всіма проблемами, які є у людей, які живуть на конкретній території. З цієї точки зору, децентралізація є корисною і абсолютно прийнятною".

Нагадаємо, кандидат у президенти від Партії Регіонів Михайло Добкін презентував свою концепцію змін до Конституції, в якій запропоновано бюджетну та гуманітарну автономію регіонів України. Раніше Кабмін доручив до жовтня обговорити зміни до Конституції щодо децентралізації влади.