ua en ru

Реформа в енергетиці дозволить скорочувати імпорт газу на 1-1,5 млрд куб. м на рік, - Порошенко

Реформа в енергетиці дозволить скорочувати імпорт газу на 1-1,5 млрд куб. м на рік, - Порошенко Фото: Петро Порошенко розповів про реформи в енергетиці

Також реформа дозволить створити до 50 тис. робочих місць

Реформа енергоефективності в Україні дозволить щорічно скорочувати імпорт газу на 1-1,5 млрд куб. м. Про це на засіданні Нацради реформ заявив президент України Петро Порошенко, передает прес-служба президента.

Порошенко підкреслив, що Україні вдалося суттєво знизити імпорт газу, обсяг якого на сьогодні менший, ніж обсяг реверсних поставок з ЄС. За підсумками минулого року частка імпорту газу з Росії в 1,7 разів менша, ніж обсяг імпорту газу з Європи.

"Впровадження заходів з енергоефективності може значно скоротити рахунки домогосподарств, про які сьогодні так багато говорять політики", - зазначив він.


Він також підкреслив, що проведення цієї реформи дозволить протягом 5 років знижувати імпорт природного газу на 1-1,5 млрд куб. м щорічно, скорочувати витрати держави на субсидії на 3-5 млрд гривень щорічно.

Порошенко зазначив, що зміни не будуть обмежуватися лише приведенням тарифів до ринкового рівня.

"У першу чергу, українці повинні відчути покращений сервіс, гідне ставлення до себе, як до реального власника будівель, прозорість розрахунків – вони мають на це право і можливість самим регулювати обсяги отримуваних послуг. Власне кажучи, для цього і робляться реформи", - сказав Порошенко.

При цьому він особливо підкреслив, що впровадження цієї реформи дозволить створити близько 50 тис. нових робочих місць і близько 5 млрд гривень щорічних податкових надходжень.

Нагадаємо, Єврокомісія очікує від України якнайшвидшої реформи енергоринку.