ua en ru

Єврокомісія очікує від України якнайшвидшої реформи енергоринку, – глава ДТЕК

Єврокомісія очікує від України якнайшвидшої реформи енергоринку, – глава ДТЕК

Основні очікування Європейської комісії щодо України пов'язані з якнайшвидшою реформою енергоринку та прийняттям законів про ринок електроенергії та національного регулятора, а також продовженням реформи газового ринку. Про це заявив генеральний директор енергокомпанії ДТЕК Максим Тимченко за підсумками зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем на цьому тижні в Брюсселі, повідомляє "Інтерфакс".

"Зараз одним з ключових пріоритетів Європейської комісії є розробка і впровадження нової моделі ринку електроенергії. Також Комісія пильно стежить за долею законопроекту про регулятора", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи минулі переговори.


Тимченко нагадав, що реформа енергоринку є умовою надання Україні двох траншів макрофінансової допомоги по 600 млн євро.

"Якщо прийняття законів відбудеться до кінця червня, то, переконаний, до кінця року ми зможемо досягти такого ж істотного прогресу по ринку електроенергії, як і на ринку газу", - вважає глава ДТЕК, найбільшої української приватної енергокомпанії.

Він додав, що обговорювалося питання надійності роботи теплової генерації в майбутній осінньо-зимовий період, стабільності поставок антрациту з неконтрольованих територій.

"Зараз ситуація, на жаль, ускладнюється тим, що відсутні механізми для виплат зарплат працівникам "Укрзалізниці", які знаходяться і забезпечують роботу залізниці на неконтрольованій території", - повідомив Тимченко. На його думку, якщо питання з роботою залізниці буде вирішене, то теплова генерація України буде забезпечена необхідними запасами антрациту.

Глава ДТЕК також повідомив, що європейських партнерів дуже турбує традиційна тема газу та енергетичної безпеки України. Він зазначив, що основна позиція залишається незмінною: Україна за рахунок прозорих та рівних для всіх гравців правил на ринку газу за п'ять років зможе повністю забезпечити свої потреби в газі за рахунок власного видобутку. Зокрема, Тимченко нагадав, що ДТЕК зміг за останні два з половиною роки збільшити видобуток газу майже в три рази, і до кінця цього року планує добути більше 1,5 млрд куб. м.

"Моє відчуття, що для колег з Брюсселя дуже важливе розуміння і впевненість в тому, що процес реформ незворотній і не буде сповільнюватися... Запозичуючи фразу пана Шефчовича: "We need good stories coming from Ukraine", - сказав глава ДТЕК.

Він повідомив, що в даний час ведеться також робота над новим Меморандумом про взаєморозуміння в енергетичній сфері, який би закріпив статус стратегічного співробітництва і п'ять основних напрямів, закладених у стратегію Енергетичного союзу: енергобезпека, інтегрований ринок електроенергії, енергоефективність, захист навколишнього середовища, дослідження та інновації. Тимченко висловив думку, що в цьому контексті Україні найближчим часом необхідно оновити Енергетичну стратегію України.