ua en ru

Референдум в Греції може прискорити поширення боргової кризи, - китайські експерти

Оголошений владою Греції референдум з питання нової програми допомоги республіці, яка перебуває на межі дефолту, може прискорити поширення боргової кризи на інші країни Європи. Таку думку наводиться в коментарі, опублікованому державним інформагентством "Сіньхуа".
Думка аналітиків "Сіньхуа" не обов'язково представляє офіційну позицію Пекіна, однак вона вказує на стурбованість влади Піднебесної європейською кризою і уважністю, з якою вони стежать за розвитком ситуації в Старому Світі.
"Перспективи підтримки громадянами Греції нової програми допомоги виглядають дуже туманно. Опитування громадської думки в республіці свідчать про те, що близько 60% греків не схвалюють антикризовий план і висловлюються проти курсу влади на безперервних демонстраціях, які часом переростають в масові заворушення, - відзначає агентство. - Якщо громадяни країни не підтримають плани уряду, Греція може стати банкрутом, а бюджетно-боргова криза може поширитися на інші країни ЄС, наприклад, на Італію та Іспанію".
Автор огляду погоджується з думкою канцлера Німеччини (ця країна є головним донором Греції) Ангели Меркель, яка заявила, що від порятунку держави, яка перебуває в кризі, залежить майбутнє Європи. Але китайський експерт розвиває думку німецького лідера: "За аналогією можна сказати, що від порятунку Європи залежить майбутнє світової економіки".
У коментарі також пропонується бажаний сценарій розвитку подій з урахуванням останньої ініціативи Афін: європейським лідерам слід відновити довіру ринків до узгодженого на саміті блоку новому антикризовому плану і спробувати переконати прем'єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу відмовитися від плебісциту; активізувати реалізацію досягнутих домовленостей, а також діяти більш згуртовано для подолання кризи, що продовжується.
Влада Китаю, розмір золотовалютних резервів якої становить 3,2 трлн дол., поки офіційно не озвучила свої плани щодо фінансової підтримки Євросоюзу - найбільшого торгового партнера Піднебесної, обмежуючись лише вираженням впевненості в здатності ЄС самостійно подолати свої проблеми. Раніше на поточному тижні голова КНР Ху Цзіньтао в ході державного візиту до Австрії заявив, що Китай "уважно стежить за економічною ситуацією в цей складний період і переконаний, що мудрість і компетенція політиків Європи дозволить їм подолати поточні труднощі".
Крім переговорів з Китаєм лідери країн Європи також ведуть дискусії з іншими економіками, що розвиваються про інвестиції в Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) через Міжнародний валютний фонд (МВФ). Це питання включено до порядку майбутнього саміту "великої двадцятки" (G20) у французьких Каннах.
Раніше "Сіньхуа" опублікувало коментар, в якому закликає Європу не розраховувати на Китай як на "спасителя" від кризи. При цьому Пекін залишає за собою право надати допомогу своїм європейським "друзям" по "мірі можливості", наголошувалося в статті.
Китай не раз вказував на те, що розмір вкладень у стабфонд буде залежати від поступок, які Піднебесній можуть запропонувати лідери Європи. Зокрема, мова може йти про припинення критики валютної політики КНР, а також про гарантії від різниці валютних курсів. Останню умову можна виконати за рахунок того, що частина капіталовкладень буде виражена в юанях. Глава EFSF вже заявив, що стабфонд може почати випускати облігацій в юанях при бажанні влади КНР.
Лідери єврозони 28 жовтня погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції. Передбачається, що власники грецьких бондів обміняють їх на нові з 50-процентним дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг Греції з поточного рівня в 160% ВВП до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оціночною вартістю до 30 млрд євро. Про які інструменти йде мова поки невідомо, але, можливо, це буде забезпечення грецьких облігацій у вигляді паперів з вищим рейтингом AAA.
Крім того, до кінця 2011 р. Євросоюз і МВФ узгодять нову багаторічну програму фінансової допомоги Греції обсягом до 100 млрд євро. Таким чином, з урахуванням механізму підвищення кредитної якості нових грецьких паперів загальний обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції складе до 130 млрд євро. Деталі програми європейська влада та Міжнародний інститут фінансів (IIF) обіцяють узгодити найближчим часом.