ua en ru

Референдум у Швейцарії: відхилено податкову реформу й Олімпіаду-2026

Референдум у Швейцарії: відхилено податкову реформу й Олімпіаду-2026 Фото: референдум у Швейцарії

Виборці проти скасування податкових пільг у країні для холдингів, які отримують доходи за кордоном

На референдумі в Швейцарії 12 лютого більшість виборців проголосували проти скасування податкових пільг у країні для холдингів, які отримують доходи переважно за кордоном. Зокрема 59% громадян не підтримали відповідну ініціативу уряду, "за" проголосував 41%, передає DW.

Директор із питань податкової політики Організації економічної співпраці та розвитку (ОЕСР) Паскаль Сан-Аман перед референдумом заявив, якщо податкові привілеї не скасують, то щодо Швейцарії можуть запровадити міжнародні санкції. Відмова від реформи може стати "отрутою для Швейцарії як економічного центру", вважає представник аудиторської компанії KPMG Петер Убельгарт.

Чинні податкові привілеї для холдингів у Швейцарії стосуються близько 24 тисяч фірм та майже 150 тисяч співробітників. Швейцарський уряд остерігається відтоку бізнесу до таких країн, як Великобританія, Ірландія, Люксембург, Сінгапур, Нідерланди тощо. Тому швейцарський уряд прагнув утримати міжнародний бізнес іншими привілеями, як-то звільненням від податку на доходи від патентів. Противники реформи стверджували, що різницю в надходженнях до бюджету через це будуть змушені покрити платники податків.

Своєю чергою під час іншого референдуму, який також проходив у Швейцарії 12 лютого, виборці кантону Граубюнден відхилили ініціативу уряду подати заявку на проведення зимових Олімпійських ігор 2026 року. Проти цієї пропозиції проголосували 60% виборців. У 2013 році виборці Граубюндена висловилися проти подавання заявки на проведення зимової Олімпіади-2022.

Попри це, як повідомляється, Швейцарія все ще може подати заявку на проведення Олімпійських ігор-2026. Низка кантонів підтримують ідею висунути кандидатом місто Сіон. У квітні швейцарський Олімпійський комітет ухвалить рішення щодо подання офіційної пропозиції Міжнародному олімпійському комітету.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що під час ще одного референдуму в Швейцарії 12 лютого виборці підтримали рішення про спрощення процедури отримання громадянства для іммігрантів третього покоління.